Elääkö Ryttylän vanha huonekalutehdas muistoissasi?

23.11.2021

Entinen huonekalutehdas on Vanhalla Kylätielläravintola Trokaria vastapäätä. Kuva E-LN

Elääkö Ryttylän vanha huonekalutehdas muistoissasi?

Katselen usein Ryttylän kyläkävelyraporttia, koska siinä on ulkopuolisen laatijan käsitys kylästä, sen historiasta ja mahdollisuuksista.

Kyläkierroksen aloittavat Vanha Trokari ja entinen huonekalutehdas, kohteena 1. Yllätyin aikoinaan huonekalutehtaan esille nostosta, mutta nyt ymmärrän sen kyllä.

Entinen Vaaran huonekalutehdas on kylän tehtaista ainoa, joka ulkonaisesti on säilynyt ennallaan.

Kyläkävelyraportin laatija Auli Hirvonen ehdotti Ryttylässä valmistettujen huonekalujen kesänäyttelyä. Se olisi ehkä mahdotonta, mutta olisiko vaihtoehto valokuvanäyttely netissä? Aki Ranta kertoo keräilysivuillaan, että Vaaran tehtaan vuoden 1938 hinnastossa on mm. ”keittiön ja ruokasalin kalusteita, astiakaappeja, kirjakaappeja, radio- ja eteispöytiä, lipastoja, kirjoituspöytiä, salinkalustoja, tuoleja, ruokapöytiä, pesupöytiä ja kahvilapöytiä. Salin kalustoon kuului tuolloin mm. tupakkapöytä.”

Vai tyytyisimmekö vain kyläkävelyillä kertomaan tarinoita menneiltä ajoilta?

Huonekalutehtaalla ei ole nimikkotietä niin kuin lasitehtaalla ja tiilitehtaalla. Tehtaan rakennus sen sijaan on katseenvangitsija. Ritva Lantz kertoi vuosia sitten Facebookin Ryttylä-ryhmässä, miten hänen tyttärelleen rakennus näytti olevan ”mahdollisuuksien talo, johon saisi kylän toiminta- ja kulttuurikeskuksen. Tiloja lapsille ja nuorille. Työpajoja taiteilijoille ja käsityöläisille. Loistavat näyttelytilat. Hienot isot ikkunat korkeassa osassa.”

Vanha huonekalutehdas on herättänyt kiinnostusta nuoremmassa polvessa, mutta rakennus kuitenkin jatkaa elämäänsä RTV-Yhtymä Oy:n varastona.

Muistan, miten tielle asti leijui huonekalulakan tuoksu silloin aikoinaan tehtaan ohi mennessä.
Mitä muistoja sinulla on?

Eeva-Liisa Niinioja
Ryttylän kyläyhdistys ry:n viestintävastaava

Lähteitä:Ryttylän kyläkävelyraportti vuodelta 2011 on myös ladattavissa nettisivuillamme www.ryttyla.net