Entinen kauppa Ryttylässä onkin komea esimerkki muutoksista

29.11.2021

Saarisen kauppatalo Vanhalla Kylätiellä rakennettiin alun perin yksikerroksiseksi.

Kyläkävelyraportti kertoo Ryttylän keskustassa olevien rakennusten historian vaiheista. Myös siitä, miten entinen kauppa ei jäänyt vaille käyttöä.

”Ryttylän keskustassa on vierekkäin vanha huonekalutehdas ja maineikas entinen Saarisen kauppa, nykyinen ravintola Vanha Trokari. --- Ravintola toimii siis Ryttylän ainoassa lasipalatsissa, jonka historia ulottuu aina vuoteen 1938. ” Tuona vuonna avasi siellä ovensa sekatavarakauppa, josta vastasi kauppias Hj. Saarisen poika Helle Saarinen.

Miksi nimitys lasipalatsi?

Saarisen liike avattiin 21.12.1938. Tyytyväinen asiakas kuvaili Riihimäen Sanomissa liikettä komeaksi lasipalatsiksi: ”Sekatavaramyymälän kadunpuoleinen seinä oli lasia.”

Ryttylän raitilla komeili nyt Saarisen kaksikerroksinen rakennus.


Ryttylän raitilla komeili nyt Saarisen kaksikerroksinen rakennus.

Myöhemmin rakennus korotettiin kaksikerroksiseksi, jotta saatiin lisää asuintilaa.

Millaista oli Ostoksilla Saarisella silloin ennen, siitä on blogissamme kertonut Ritva Lantz.

Saarisen kauppa siirtyi kuitenkin kylässä myöhemmin radan toiselle puolen nykyvaatimusten kannalta sopivampaan liiketilaan.

Entinen kauppa sai uuden asiakaskunnan, kun lasipalatsille koittivat ravintolatoiminnan ajat. Muutoksen aloitti Ravintola Koivula 1980-luvulla.

Kyläkaupasta muutos kyläkrouviksi

Ravintola Vanhalla Trokarilla on kyläkrouville sopiva terassi. Kuva E-LN.

Vuodesta 1993 talossa on toiminut Ravintola Vanha Trokari. Siitä on tullut myös kokouspaikka meillekin kyläyhdistyksen asioissa. Esimerkiksi vuona 2011 kyläkävelyn päätteeksi kuuntelimme siellä paikan historiaa. Erkki Saarinen kertoi kaupan vaiheista ja kukoistuskauden elämästä.

Kyläkävelijät istuivat kierroksensa päätteeksi Vanhassa Trokarissa v. 2011.

​Vanhalla Kylätiellä sijaitsevassa rakennuksessa on ehtinyt olla paljon aktiivisia toimijoita. Itse muistan kauppa-ajalta kauppias Helle Saarisen erityisen miellyttävänä henkilönä. Silloin siis lapsenkin silmin.

Ravintola Trokarin omistaja Terttu McGrath on pitänyt rakennusta hyvässä kunnossa ja hänen tarmonsa on kiitettävästi ulottunut myös kylätoimintaan.

Eeva-Liisa Niinioja
Ryttylän kyläyhdistys ry:n viestintävastaava

Lähteitä:

  • Ryttylän kyläkävelyraportti 1.9.2011, Auli Hirvonen
  • Sata vuotta maakaupan historiaa Janakkalassa, Hausjärvellä ja Riihimäellä, HJ. SAARISEN kauppiasperinteet jatkuvat, Olavi Penttilä, Olavi Saarinen, Ro Offset Turenki 2009