Hei, täällä Ryttylä, kuuluuko meidän äänemme?

23.3.2021

Siitä se lähti, Ryttylän Kyläyhdistyksenperustava kokous 25.2.2014. Kuva yhdistyksen leikekirjasta, Etelä-Hämeen Lehdenjuttu.

​Kysymys sopii sekä kylän että kyläyhdistyksen puheenvuoroon. Onhan tämä Ryttylä-blogi, jota julkaisee Ryttylän Kyläyhdistys ry.

Yhdistyksemme perinteinen kuntavaalipaneeli jäänee tällä kertaa pois. Pohdin, miten kylämme ääni kuuluu. Entä muiden Hausjärven kylien?

Kurkistan Facebookin kautta Hikiään ja Oittiin.

Hikiän seudun kyläyhdistys ry

  • selvittelee frisbeegolfrataa,
  • pitää tärkeänä kauppaa Hikiään
  • suunnittelee siivoustalkoita
  • myy Hikiä-tuotteita


Oitin seudun kyläyhdistys ry

  • talkoilee Kirsikkapuiston ulkoilureitillä
  • tulossa koirapuisto
  • tulisijalla varustettu laavu
  • jättipalsamin poistoa Nahkurinojan varrelta

Siis koronavarauksin.

Entä Ryttylän kyläyhdistys?
Joka tiistai ilmestyy kyläyhdistyksemme blogi sivuilla www.ryttyla.net. Olemme äänessä! Blogilinkki https://www.ryttyla.net/blogi toimii ”avaimena” Ryttylään myös Avoimet Kylät verkossa -tapahtumassa.

Käyn Hikiän ja Oitin listat läpi, olisiko Ryttylään opittavaa. Siis näin: frisbeegolfrata meillä on jo, kaksi kauppaa on. Siivoustalkoot on ollut Ryttylässä perinne ennen koronaa. Ulkoilureittejä on Ykslammilla ja Kakslammilla, laavuja kaksi.

Koirapuisto? Penkkejä? Ryttylä-tuotteita?  Nämä meiltä puuttuvat.

Ryttylän vieraslajiongelma on erityisesti Punkanjoella. Sen kunnostamisessa vetovastuu on Punkanjoen perkausyhtiöllä.

Hausjärven kunnan kumppanuus on kylille tärkeää. Kunta on usein mukana taustaroolissa. 

Ryttylässä useita toimijoita

Ryttylän Kiri ry on saanut paljon aikaan. Viime vuosina on ollut uusi kumppani Kakslammin luonnonsuojelualueella, Vuokon Luonnonsuojelusäätiö. Lisäksi meillä on oma-aloitteinen talkoohenkinen kyläläinen Timo Ratilainen.

Ryttylän kyläyhdistys on järjestänyt vapaa-ajan tapahtumia vuodenkierron mukaan. Nyt tapahtumamme ovat olleet koronatauolla.

Odotan aikaa, jolloin yleisötilaisuuksia voidaan järjestää Ryttylän uudella koulullakin ja tapaamme kokouksissa kasvotusten.  

Normaaliaikoja odotellessa poikkean välillä koulun pihapiirissä katsomassa, miten Tulevaisuuden kuusi voi.  Kyläyhdistys lahjoitti juhlataimen koululle keväällä 2018. Samalla rahoitimme lasten ympäristökasvatusta. Tulevaisuuttamme.

Tulevaisuuden kuusta istuttamassa keväällä 2018 Ryttylän koulun rehtori ja oppilas. Kuusentaimi on kuvassa vielä rehtorin kädessä. Kuva Ulla Ollila-Perälä.

Eeva-Liisa Niinioja
Kyläaktiivi

LÄHTEITÄ

  • Hikiän seudun kyläyhdistys ry Facebookissa 17.3.2021, Vuosikokouksen antia
  • Oitin seudun kyläyhdistys ry Facebookissa 9.3 2021, Päivitys