Lääkärit tulevat kuntaan, jäämmekö puolivälissä junasta?

7.9.2021

Ryttylästä matka kuntakeskus Oittiin vaatii junanvaihtoineen tunninkin odotuksen Riihimäessä. Silloin valitsee helposti Riihimäen palvelutkin.

Julkisen liikenteen puutteellisuus tuli heti mieleeni, kun luin lääkäripalvelujen palauttamisesta Hausjärvellä vain Oittiin.

Luottamus lääkäriin on tärkeää. Luottamus lääkäripalvelun järjestymiseen on kuitenkin kaiken aa ja oo. Ryttylässä tuo luottamus on horjunut.

Lääkäripalvelut keskitettiin viisi vuotta sitten
Kyläyhdistyksemme pyrki todella paljon vaikuttamaan siihen, että Ryttylän terveysasema säilyisi. Vuoden 2015 kesäkuussa terveyskeskuksen kuntayhtymä toteutti pyyntömme ja järjestimme yhteisen keskustelutilaisuuden Ryttylän terveyspalvelujen tulevaisuudesta. Illan aikana saimmekin kuulla, että terveysasema lakkautetaan, siis lääkärin, hammaslääkärin ja sairaanhoitajan vastaanotot sekä neuvola.

Myöhemmin kävi ilmi, että neuvola jatkaa toistaiseksi. Ryttylän terveysaseman kaikki muu toiminta päättyi keväällä 2016. Lääkäreiden vastaanotot keskitettiin Riihimäen sairaalan ”osaamiskeskukseen”.
Oli ilmeistä, että kuntayhtymämme tällä ennakoi suunniteltua sosiaali- ja terveydenhuollon uudistusta. Se sote ei toteutunut.

Lääkäripalveluja ehkä hajautetaan ensi vuonna

Nyt on uusi sote-uudistus toteutumassa ja kuntayhtymä haluaa hajauttaa ja palauttaa lääkäripalveluja. Ne olisivatkin luvassa Hausjärvelle ja Lopelle.

Blogikirjoitustani 24.8.2021 lääkäriasiasta kommentoitiin paljon Facebookin Ryttylä-ryhmässä. Päällimmäiseksi minulle siitä jäi kysymyksiä:

  • Miksi lääkäripalveluja ollaankin nyt palauttamassa Hausjärvelle ja Lopelle?
  • Miten parannetaan kulkuyhteyksiä, kun monelle matka julkisilla kuntakeskukseen on ongelma?


Julkisuudessa on jo ehdotettu, että selvitettäisiin vaihtoehtoa viedä kiertävällä terveysbussilla lääkäripalvelut kuntalaisten luo.

Odotan nyt, miten valmistelu lääkäripalvelujen palauttamisessa etenee.  Sote-uudistuksen pitäisi toteutuessaan varmistaa kaikille peruspalvelujen saatavuus ja saavutettavuus.

Eeva-Liisa Niinioja
Ryttylän kyläyhdistys ry:n viestintävastaava

Riihimäen seudun terveyskeskuksen kuntayhtymän yhtymähallitus päätti 25.8.2021 käynnistää valmistelun lääkäripalveluiden palauttamiseksi Lopen ja Hausjärven kuntiin. Palauttamisesta tehdään tarkempi suunnitelma, joka tuodaan kuluvan vuoden joulukuun yhtymähallituksen käsiteltäväksi ja päätettäväksi. https://riihimaenseudunterveyskeskus.fi/hallinto/1316-2/esityslistat-ja-poytakirjat/⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠