Mikä osoittaa, että Ryttylä olisi kansainvälistymässä?

9.1.2024

Näkyvyyttä paikallislehdessä 2.10.2023: Aamupostin laajassa esittelyssä ryttyläläisen ravintola Vanhan Trokarin yrittäjä ja palvelut.

Ryttylän tulevaisuutta voi olla, että se on kansainvälistymässä. Mistä kansainvälisyyden huomaa ja mitä merkitystä sillä on?  

Kuluneiden kymmenen vuoden aikana Ryttylästä on lopetettu kunnan sivukirjasto, terveysasema ja toinen kauppa, jonka mukana meni myös posti, Matkahuolto ja pakettipalveluja. Huomio ymmärrettävästi kiinnittyy siihen, mitä olemme menettäneet.  

Kuitenkin on versonut uutta, joka näkyy ravintola Vanhan Trokarin palveluvalikoiman monipuolistumisena, AirBnB-vuokrauksineen ja Schenker-pakettipalveluna.

Kansanlähetysopiston kansainvälisyys on luku sinänsä, mutta yrittäjänäkökulmasta harvemmin arvioidaan Ryttylän kansainvälisyyttä, vaikka sitä on ja on aina ollut. Ajatellaanpa HTM:n ja muovitehtaan omistusta ja työntekijöitä.  Kylässä on myös useita kansainvälisesti asiantuntijapalveluita tuottavia yrityksiä ja yrittäjiä.

Kansainvälisiä suhteita voi täällä hoitaakin kätevästi. Nykyään on hyvät junayhteydet lentoasemalle, sinne pääsee Ryttylästä tunnissa ja vartissa. Junalla Ryttylästä Oittiin saattaa mennä puoli tuntia kauemmin kuin Ryttylästä lentoasemalle. Kyläläisten ja junalla tänne tulleiden kannalta hankalaa on, että bussiyhteyksiä ei ole enää kuin kouluvuoroilla. Myös muutama vuosi sitten tehdyt parannukset internet-yhteyksiin, erityisesti taajama-alueella, ovat parantaneet niin kotimaisten kuin kansainvälisten yhteyksien hoitamista ja etätöitä vaikkapa toiselle puolelle maapalloa merkittävästi.  

Ryttylä voi olla matkailukohdekin, mikä osaltaan saattaa tuoda kylälle uusia asukkaita ja yrityksiä. Se taas voi lisätä kylän palveluja ja elinvoimaisuutta. Kansainväliset vieraat arvostavat Ryttylässä kylän palveluita ja virkistysalueita, jotka ovat jopa kävely- ja junamatkan päässä, juhlavalaistuksen saanutta “bilemäntyä” eli “party pinea” unohtamatta.  Tärkeää on myös kylän rauhallinen ilmapiiri ja ystävälliset asukkaat.

Vuodenvaihteen tienoilla Ryttylässä mökkeili ulkomailta nuoria aikuisia, jotka tykästyivät tähän kylään. He testasivat, onko täällä palveluja englanniksi. Salen kassahenkilö selvisi testistä, mutta erikoisen hyvin selvisi palvelussa Vanha Trokari, josta löytyy jopa englanninkielinen ruokalista.

Yksi vieraista pohtikin: ”Kun Ryttylä on näin hieno paikka talvella, niin millainen se on kesällä.”

Aika hyvä kysymys. Mitä sinä vastaisit?

Eeva-Liisa Niinioja

Kyläbloggari