Kirjoitin joitakin vuosia sitten blogiini Ryttylästä otsikolla Mikä ihmeen Ryttylä?

Näin tulin Oulusta vuonna 1999 Ryttylään.

"Kymmenisen vuotta sitten, kun etsiskelin asuntoa itselleni ja perheelleni täältä Kanta-Hämeestä, laitoin nettiin johonkin sfnet:n asuntoryhmään tekstin, jossa etsiskelin kattoa pääni päälle Riihimäen seudulta.  Latoinpa pienen ilmoituksen myös tänne paikalliseen lehteen. Nettikyselyyn tulikin sitten parin päivän päästä jo vastaus, jossa kerrottiin, että olisi rivitalon päätypätkä tarjolla "Ryttylässä".

Olin revetä. Ryttylässä???? Hihitystä kuului myös selkäni takaa kun viestiä luin. Lehti-ilmoitus johti yhteydenottoon, jossa tarjottiin kolmiota Riihimäeltä Peltosaaresta. Peltosaaresta oli jo sfnetissä varoiteltu. Valitsin siis Ryttylän. Ensivaikutelma oli vähän ankea. Ei näkyny ketään missään. Ei varsinkaan lapsia. No löytyivät  ne lapsiperheetkin ja koulu, jossa pari sataa oppilasta. Ei hullumpaa.

Ryttylä on Hausjärven kunnan yksi neljästä taajamasta. Asukkaita noin noin 1840. Muut taajamat ovat Oitti, Monni ja  Hikiä. On niitä kyliä muitakin. Kuru, Nyry, Kara ja Karhi. Ja vielä Maitoinen ja Puujaa. Hauskoja kummia nimiä kylillä täällä. Junalla pääsee noihin neljään ensin mainittuun."

Oulusta katsoen Ryttylä oli täysin tuntematon ja pieni paikka, mutta aika nopeasti Ryttylästä tuli meille kotikylä emmekä enää etsineet asuinpaikkaa muualta. Työpaikat, päivähoitopaikka, koulu ja kaupat yms. löytyivät läheltä, vaikka asuttiin maaseutukylässä. Työpaikat Riihimäeltä.  

Ryttylän ja lähialueen harjupolut ovat tulleet tutuiksi koiran kanssa kävellen ja lähialueen kylätiet pyöräillen eli mahdollisuudet ulkoiluun ovat hyvät.  

Timo Kantola