Minun ja Ryttylän suhde juontaa juurensa reilun 10 vuoden taakse, jolloin perheemme etsi omakotitaloa Riihimäen lähistöltä. Oli kierretty jo Riihimäen syrjäkylät, Launoset, Hikiät ja Oitit ennen kuin sopiva talo ja sitä kautta uusi kotipaikka löytyi Ryttylästä.

Tänä päivänä Ryttylä on minulle kotikylä. Kotikylän tunne syntyy vaikkapa siitä, kun lähikaupassa lähestulkoon joka ilta asioidessa törmää useimmiten hyvän päivän tuttuihin ja kassalla tulee vaihdettua ostosten teon lomassa kuulumisia säästä tai muuten vain maailman menosta. Kotikylään liittyy minulla vahvasti myös turvallisuuden ja välittämisen tunne. Se on sitä, että iltalenkillä huomatessani vieraiden lasten leikkivän liian lähellä junarataa tulee heitä ystävällisesti komennettua turvallisemmille paikoille tai että toivoo muiden tekevän omien lasteni osalta samoin. Naapurustossa elelemme kukin perhe aikalailla omissa oloissamme mutta toisaalta voin luottaa siihen, että tiukan paikan tullen apua on aina saatavilla ja vaikkapa lomareissujen aikana katsotaan pyytämättä naapurinkin pihapiirin perään.

Oivallisen asuinpaikan lapsiperheelle Ryttylästä tekee hyvät ja laadukkaat peruspalvelut kuten neuvola, päivähoito ja koulu, sekä erinomaiset harrastusmahdollisuudet. Omassa perheessämme on vuosien varrella oltu mukana MLL:n ja seurakunnan perhekerhossa, Etelä-Hämeen tanssiopiston lastentanssissa, partiossa, VPK:ssa, on pelattu Kirin porukoissa perhepesistä ja –sählyä, harrastettu luistelua, frisbeegolfia  ja kansalaisopiston jumppaa sekä uusimpana harrastuksena käyty viikoittain kylätalolla kunnan kuntosalilla. Ainakin pikkulapsiperheelle tekemistä varmasti löytyy riittävästi täältä omasta kylästä niin lapsille kuin vanhemmille ja toisaalta ne puuttuvat palvelut tai harrastusmahdollisuudet löytyvät usein jo niinkin läheltä kuin Riihimäeltä.

Kyläyhdistys on ollut minulle itselleni jo 10 vuoden ajan mukava harrastus ja samalla oivallinen tapa tutustua kylään ja kyläläisiin. Kyläyhdistyksen toiminnalla on monia tärkeitä tavoitteita joista minulle itselleni läheisin on yhteisöllisyyden edistäminen. Yhteiset kyläyhdistyksen ja muiden kylän toimijoiden järjestämät tapahtumat, kuten vaikkapa jo useampana vuonna järjestetyt vappubrunssit tai joulunalustapahtumat, luovat ja tukevat kylän yhteishenkeä.

Parhaillaan täällä Riihimäen seudullakin käy keskustelu kiivaana sen suhteen, mihin kuntarajat piirtyvät muutaman vuoden päästä. Minua asia ei huoleta. Minun ja kotikyläni Ryttylän suhdetta ei hetkauta suuntaan eikä toiseen se, olemmeko osa Hausjärveä vai suurempaa kuntakokonaisuutta. Luotan siihen, että olipa emokuntanamme tulevaisuudessa Hausjärvi vai uusi suurempi kunta, tulee niin Ryttylän kuin muidenkin kylien elinvoimaisuuden säilyttäminen ja kehittäminen olemaan tärkeää.

Uskon, että Ryttylä tulee aina olemaan minun ja perheeni kotipaikka. Täällä on se kaikki, mitä elämääni tarvitsen.


Päivi Ojanen

Ryttylän kyläyhdistys