Nuoruusmuisto säilyi loppuelämän

11.2.2020

​”Sotavamma nuoruusmuistona” -kirjan kuvassa on neljän miehen lounasseurue ravintola Vanhassa Trokarissa Ryttylässä. Työvuosinaan nämä miehet tekivät pitkää päivää. Ammattimiehiä olivat, kuvan järjestyksessä vasemmalta:

  • huoltoasemayrittäjä Unto Savolainen
  • vanhempi konstaapeli Onni Perälä
  • maanviljelijä Pauli Multamäki
  • lasinpuhaltaja Oiva Koskinen

Yllätysten kirja selailijalle

Unto Savolaisen kirja ”Sotavamma nuoruusmuistona” on oikea historiateos. Muistan, miten yllätyin, kun ensi kertaa selailin matrikkelia. Vastaan tuli tuttuja kasvoja. En ollut koskaan kuullut, että nämä miehet olivat sotainvalideja. Vaikka joukossa oli tätini mies.  Olin kuitenkin lapsuuteni viettänyt sodanjälkeisessä Ryttylässä. Sota-ajasta ei ilmeisesti paljon puhuttu, ainakaan lasten kuullen.

Hienoa, että Ryttylä-ryhmässä Facebookissa aika ajoin viriää keskustelu lähihistorian tapahtumista. Siksipä minäkin taas tartuin Unto Savolaisen kirjoihin.

Sotavamma nuoruusmuistona

Mitä kirjassa siis on? Kuvasin tähän Onni Perälän sivun alkuosuuden. Hänen kertomuksensa nimi on ”Tykki iskeytyi selkääni vasten”.
Onni Perälä tuli Ryttylään poliisiksi 1954.  Vaativaa työtä teki mies, jolle sotavamma ei jäänyt vain nuoruusmuistoksi. Se muistutti olemassaolostaan päivittäin, kertoo Onni Perälä kirjassa.

Kaikki kylässä tunsivat Onni Perälän. Kun asiaa tuli, paikalle ei haettu poliisia, vaan Perälä. Kellon ympäri?

Mietteissäni hain lisätietoja tehtävästä.  Kyläpoliisi ei 1950-luvulla ollut työaikalain piirissä. Periaatteessa hälytysvalmius säilyi siitä lähtien, kun nimitys virkaan tuli. Kun nykyään kyläpoliisia kaivataan takaisin, se ei oikein onnistu.  Eikö kylässä poliiseja pitäisi silloin ollakin vähintään kolme, vuorotyössä?Jos haluat lukea lisää

Eläkevuosinaan Unto Savolainen kunnostautui kirjailijana ja kirjoitti kaikkiaan seitsemän kirjaa. Hänellä oli sana hallussaan. Oman kertomuksensa matrikkeliin hän otsikoi ”Olisi siinä mennyt miestenkin aika”.

Unto Savolaisen kirjoja on lainattavissa Ryttylän kyläkirjastossa, Koulutie 14. Kyläkirjasto on avoinna tiistaisin ja lauantaisin klo 10-12. Toki hänen kirjansa ovat kunnankirjastossakin.

Lähde: Unto Savolainen, Sotavamma nuoruusmuistona. Sotainvalidien Veljesliiton Hausjärven osasto ry. Matrikkeli 1942-20004. Riihimäen Kirjapaino Oy, 2004.

Eeva-Liisa Niinioja
Kyläaktiivi, joka luki Unto Savolaisen kirjat ensimmäisen kerran, kun järjesti hänen muistonäyttelynsä Ryttylän sivukirjastossa joulukuussa vuonna 2007