Puujoen rannassa Ryttylässä tapahtuu

15.6.2021

Ranta ennen
Ranta nyt

​Kuvat Puujoen rannasta ennen ja nyt näyttävät, miten kunnan rantaa on vuoden aikana kunnostettu. On ruopattu, tuotu hiekkaa, rakennettu laitureita ja tehty venesatamaa.

Viime kesäkuussa rantaa yllättäen alettiin jo raivata talkoilla. Helmikuussa kunnan tekninen lautakunta päätti Puujoen jokamiehen rannan perusparantamisesta kunnan omana työnä.

Luontoyrittäjälle hyvä paikka

Vielä viime vuoden toukokuussa vanha uimalan alue oli hylätyn näköinen ja unelias paikka. Veneitä rannassa kyllä oli. Silloin mietin, millaisia ihmisiä voisi muuttaa viereen kaavoitetulle Aurinkorannan alueelle. Lähdin kyläblogissa aikamatkalle tulevaisuuteen. ”Aurinkorannan alue olisi hyvä asuinpaikka luontoyrittäjälle, jolla on Puujoen rannassa kanoottivuokrausta. Yrityksen tapahtumat ja työpajat voisi järjestää kylän luontokohteissa ja uudella koululla. Olisi helppoa ideoida päiväretkiä ja kyläkävelyjä luonnosta ja historiasta kiinnostuneille. Ryttylässähän on kohteita: Ykslammin ulkoilualue, Kakslammin luonnonsuojelualue ja Kolmilammin kierros kartanoineen…”

Vanajaveden melontareitillä Ryttylä on jo nyt poikkeamispaikka. Vetonauloina voivat olla kylän kesäkahvila ja ravintola.

Puujoen ranta houkuttelee kävijöitä

Nyt kesäkuussa 2021 Aurinkorannan alue on edelleen peltoa, mutta Puujoen rannasta on kohistu sosiaalisessa mediassa. Rantaa on kunnostettu, mutta vielä on tehtävää. Ero vuodentakaiseen on kyllä selvä. Nyt ranta on enemmän käytössä, vaikka alue ei ole vielä valmis.

Ikävä kyllä siellä oli käydessäni myös jo pieni kaatopaikka: joku saunakärryineen (?) oli levitellyt oluttölkkinsä ympäriinsä ja niitä oli aika monta. Palatessani tulikin vastaan poliisiauto ehkäpä herättelemään juopottelijaa.

Toivottavasti Aurinkorannan tonttikauppa virkistyy ja alueelle saadaan pysyvää asutusta. Se varmaan rauhoittaisi rantaelämääkin.

Kuvat: Eeva-Liisa Niinioja

Eeva-Liisa Niinioja
Kyläaktiivi