Ryttylän kevät

20.4.2021

Ryttylässä on draivia. Uudella koululla nuoret viihtyvät koulupäivän jälkeenkin pelaamassa koripalloa tai muuten vain hengaamassa. Kevät saapuu muassaan uutta toivoa. Koronan jälkeinen aika siintää kyläläisten mielissä ja nuoriso uskoo tulevaisuuteen. Ryttylä on ehdolla vuoden kyläksi; täällä koetaan olevan rento ja hyväksyvä ilmapiiri, uusi koulukin saatiin ja kylän sijainti on hyvä. Uudet asukkaat voivat tuntea olevansa tervetulleita, ja aina pääkaupunkiseudulta saakka tullaan hakemaan Ryttylästä mukavaa maalaismaista asuinympäristöä, missä lasten on turvallista kasvaa ja missä on hyvät kulkuyhteydet. Juna pysähtyy mukavasti työmatkalaisten tarpeisiin ja vie reilussa tunnissa aina Helsinkiin asti.

Nyt on mukava tarkastella kevään etenemistä. Pikkuhiljaa aurinko alkaa lämmittää ja sulattaa lumet. Mennyt talvi oli mainio. Sai hiihtää ja lasketella pulkkamäessä. Lasten kanssa oli kiva pulkkamäessä paistella talviriehan sivussa makkaraa ja lämmitellä tulilla. Kyläyhdistyksen laavu ja tulipaikka on oman perheeni ja monen muunkin perheen talvinen ja syksyinen ilo. Syksylläkin on kiva katsella ruskan loisteista maisemaa ja tulen loimotusta.

Menneinä vuosina Ryttylän kyläyhdistys ry on ollut monessa mukana. On järjestetty kyläiltoja neuvolan ja koulun puolesta. On tehty kunnan kanssa yhteistyötä monella muullakin tavalla. Muiden kylän toimijoiden kanssa on pidetty yhteyttä ja järjestetty yhdessä jotain pientä, mm. koko perheen Vappubrunssi jo lähes kymmenen vuoden ajan. Viime vuonna ja valitettavasti myös tänä vuonna sitä ei Koronan takia pidetä. Toivottavasti ensi vuonna ollaan siinä tilanteessa, että mitään estettä yhteisten kivojen tapahtumien järjestämiselle ei ole.

On myös oltu mukana Perkausyhtiön yhteistyökumppanina puuhaamassa Punkanjoen perkausta, jotta joki saataisiin kunnostettua ja vieraslajit, kuten Isosorsimo ja Jättipalsami saataisiin perattua. Näyttää siltä, että tuo kauan valmisteltu monen toimijan yhteistyöhanke vihdoin toteutuu syyskuussa. Nyt siellä tehdään valmisteluja ja rantaviivan maanomistajien kanssa on neuvoteltu ja heiltä pyydetty Perkausyhtiön toimesta valmistelevia toimia. Punkanjoen uoma halutaan pitää auki ja vapaasti virtaavana.

On tulossa kyläyhdistyksen vuosikokous, 26.4. Se pidetään etäyhteyksin Teamsissä ja olisi toiveissa, että saisimme uusia innostuneita toimijoita Kyläyhdistykseen. Ryttylä on hieno kylä, sillä on kunnianarvoisa historia ja valoisa tulevaisuus. Niin uskon toimittuani useita vuosia kyläyhdistyksen hallituksessa jäsenenä ja puheenjohtajana.

Tule mukaan kyläyhdistystoimintaan, saat olla mukana kehittämässä ja luomassa yhteistyön kanavia moneen suuntaan ihmisten ja asukkaiden huviksi ja hyödyksi – ja omaksikin iloksesi.

Kiitän, että olen saanut pitkään toimia mukana.

Hyvää vointia ja iloista Vappua kaikille! 

Petteri Kerko
Ryttylän kyläyhdistyksen pj.