Ryttylän uusi koulukeskus rakentuu hyvää vauhtia

2.3.2020

Ryttylän kylällä on vihdoinkin ollut kaivattua jyskettä ja pauketta, kun uutta koulukeskusta on rakennettu. Äänekkäimmät työt eli paalutukset saatiin tehtyä syksyllä ja sen jälkeen koulurakennuksen seinät ovatkin nousseet vauhdilla pystyyn.

Ensi syksynä koulutyö aloitetaan vielä väistötiloissa, mutta kevätlukukausi 2021 ollaankin sitten jo upouusissa koulutiloissa! Vanhempainyhdistyksen saamien tietojen mukaan hanke etenee aikataulussa ja uusissa tiloissa koulutyö alkaa heti joululoman jälkeen.

Koulun rakentamisesta pidettiin tiedotustilaisuus 16.9.2019. Tilaisuuden järjesti Hausjärven kunta koulun aloitteesta ja tilaisuudessa oli läsnä rakennuttajan edustaja sekä koulun rehtori Antti Niskanen ja sivistysjohtaja Joonas Riihimäki. Tilaisuudessa kuultiin hankkeen suunnitelmista ja työn etenemisestä, tuolloin työt oli juuri aloitettu tontilla.

Koulun rehtori on ollut tiiviisti mukana kouluhankkeen suunnittelussa koko kymmenvuotisen prosessin aikana, jonka koulun suunnittelu ja päätöksen tekeminen koulun rakentamisesta on kestänyt.

Luokkia mutta myös avoimempaa tilaa

Uudesta koulusta tulee todella toimiva ja viihtyisä. Nykyinen päiväkoti ja kivikoulu tulevat kiinni uuteen koulurakennukseen. Pienimmät oppilaat siirtyvät kivikoulun puolelle, jossa on enemmän luokkamuotoisia tiloja.

Uuden koulun tilat ovat jaettavissa pienempiin osiin tai tarpeen mukaan tilat voidaan pitää avoimempana. Nykyinen opetussuunnitelma kannustaa ns. luokattomaan kouluun, jossa oppilaat opiskelevat itseohjautuvammin. Ryttylän koulu tulee olemaan ikään kuin välimalli, jossa on mahdollista opiskella sekä luokkamuotoisesti että avoimemmissa tiloissa. 

Kengät jäävät eteiseen

Uusi koulu on kengätön koulu: eteisessä on tilaa 250 kenkäparille ja näin ollen sisätilat pysyvät puhtaampina, kun kengillä ei kuljeta käytävillä. Tällöin myös käytävätiloja pystytään käyttämään opetuskäyttöön. Niin tehdään jo nytkin, mutta se ei ole yhtä mukavaa koska käytäville väkisinkin kulkeutuu kenkien mukana hiekkaa ja märkää. 

Viihtyvyyttä akustisin ratkaisuin

Osa uuden koulun viihtyvyyttä ovat myös akustiset ratkaisut, jotka on hyvin otettu huomioon koulun suunnitelmassa. Esimerkiksi musiikkiluokassa saadaan musisoida ihan rauhassa ilman että se häiritsee muita opiskelijoita. Itse olen kyllä nauttinut, kun olen koululla piipahtanut ja käytävälle kuuluu lasten reipasta laulua, mutta kaipa se on hyvä, että opiskelurauha on taattu.

Pihalla isot ja pienet alueillaan

Koulun piha jaetaan isojen ja pienten alueeseen, jolloin on lasten mukavampi telmiä välitunnilla.
Tontille tulee myös urheilukenttä, joka ei kuitenkaan kuulu tähän urakkaan vaan se valmistuu myöhemmin. Luistelukenttä siirtyy lähemmäs koulua ja koulun pihaan tulee kiinteä koppi joka toimii luistelukentän pukkarina. Hienoa, että liikuntamahdollisuudet paranevat huomattavasti!

Kädentaitoja ja tapahtumia

Kouluun tulee käsityöpaja, joka toimii sekä tekstiilityön että teknisen käsityön luokkana kuin myös kuvisluokkana. Samassa yhteydessä tai sen vieressä on myös kotitaloustila, jossa voi tehdä pienimuotoisia keittiöjuttuja ja se palvelee myös tapahtumajärjestäjiä kuten meitä vanhempainyhdistystä. Myös ruokalaan ja liikuntasaliin tulee synergiaa siten että tapahtumia on helppo järjestää ja ruokalasta saadaan tarvittaessa lisätilaa liikuntasalin jatkoksi tapahtumia varten.

Eskareille omat tilat

Eskareille ja iltapäiväkerholaisille tulee oma sisäänkäynti ja kuraeteinen. Iltapäiväkerho toimii eskareiden tiloissa. Eskareilla on oma iso aulatila ja kaksi luokkahuonetta, jotka saa siirtoseinillä yhteneväiseksi tilaksi.

Saattoliikenne ja koulun parkkipaikka tulevat olemaan eskareiden sisäänkäynnin läheisyydessä, jolloin pienet koulutaivaltaan aloittavat lapsukaiset pystytään saattamaan turvallisesti koulun tontille. 

Uusien esteettömyysvaatimusten mukaisesti kouluun tulee hissi (koulu on kaksikerroksinen) mutta oppilaita ohjataan käyttämään rappusia (kansanterveys kiittää). Erityisopettajille ja pienluokille tulee omat tilat.

Kyläkirjasto jää ennalleen, mutta siellä ei tule olemaan enää koulun toimintaa uuden koulun valmistuttua.

Koululla on kasvunvaraa

Koulun tiloihin mahtuu 250 oppilasta. Nykyinen oppilasmäärä on 200. Koululla on siis kasvunvaraa, vaikka syntyvyys on laskussa koko maassa. Toivotaan, että Ryttylän kylällä pienet jalat vipeltävät koulutiellä runsain mitoin jatkossakin!


Koulusta tulee monikäyttöinen

Uusi koulu on vetovoimatekijä koko kunnalle ja Ryttylän kylälle. Tilat ovat monikäyttöiset, jolloin mahdollistetaan iltakäyttö ja harrastustoiminta koululla. Erilaiset kokoukset yms tapahtumat onnistuvat koululla mukavasti.

Ensisijaista suunnittelulle on ollut viihtyisät työtilat koulutyölle, mutta samalla koulun tilat palvelevat monia muitakin toimijoita tarjoten kyläläisille mm neuvottelu- ja kokoustiloja.

Liikuntasali mahdollistaa harrastustoimintaa ja tapahtumien järjestämistä. 

Mielenkiintoista on nähdä, tuleeko uusi keittiö ja kouluravintola palvelemaan muutakin toimintaa kuin kouluruokailua ja vanhempainyhdistyksen järjestämää kahviokäyttöä.

Upea koulu on tulossa, pian pääsemme järjestämään avajaisjuhlia!


Kirsi-Maria Lankinen
Ryttylän koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja

(Väliotsikot toimituksen E-LN)