Ryttylässä voi uida, tuleepa Hausjärvelle uimahalli tai ei

3.10.2023

Ryttylän Ykslammi odottaa uimareita uskollisesti vuoden ympäri.

Uimahalli Hausjärvelle? Se on kunnanjohtaja Pekka Määttäsen unelma, jonka hän paljasti kunnan asukaslehdessä (2/2022).Varmaankin uimahalli tulisi Oittiin. Ei hätää, Ryttylässä voi uida kesät talvet luonnonvesissä Ykslammilla.

Tunnetko Ykslammin?

Ryttylän Ykslammi on luonnonkaunis ja kiehtova paikka. Selvittelin aikoinaan blogissa totta ja tarua Ykslammin synnystä ja syvyydestä. Miten lampi on syntynyt? Miten syväse on? Googlasin ja löysin vastauksia yllättäen Hausjärven järvitutkimuksista. Ykslammion syntynyt hiekkaharjussa olevaan kuoppaan, mahdollisesti suppaan. Lampeen ei laskeojia, eikä lähde ojia, joten lampi saa vetensä pääosin hiekkaharjusta suotautuvistavesistä. Lampi on tutkimuksen mukaan syvimmästä kohdastaan 11 metriä. Ei Ykslammisiis olekaan lähde eikä niin syvä kuin me monet ajattelimme.

Uusi laituri on paikallaan

Uintimahdollisuuksia parantaa uusi laituri, johon Ryttylän Kiri ry sai keväällä rahoitustaHausjärven kunnan osallistavan budjetin määrärahasta. Talkootyötäkin toki tarvittiin.Syyskuussa alkoi Ykslammilla taas Kirin avantouintikausi torstaisin klo 17–20,kertamaksu 5 euroa.


Tervakoskella voi uida hallissa

Jos kaipaa uintiretkellään kattoa päänsä päälle, Hausjärven kunta tarjoaa vesijumppa- ja uintimatkoja Tervakoskelle tiistaisin. Vesijumppaa ohjaa kunnan liikuntatoimesta Jari Kovanen. Kuljetus ja vesijumppa maksavat retkeläiselle yhteensä 5 euroa sekä uimahallilipun verran.

Vesijumpan lisäksi voi uida, vesijuosta tai käydä kuntosalilla.

On siitä vähän itsellekin vaivaa lähteä tienvarteen tilausbussia odottamaan ja sopeutua tällaiseen ryhmämatkailuun. Mutta reissusta tule hyvä olo. Tietää jotain tehneensä.

Eeva-Liisa Niinioja

Kylätoimija