Ryttylässä riittää tekemistä -kartta ja muiden lähialueiden esittely

Asemanseutu

Etelään- ja pohjoiseen kulkevat kantaradan lähijunat pysähtyvät Ryttylässä. Seisakkeella on radan länsipuolella pieni parkkialue ja lippuautomaatti.

Viheralue länsipuolella on nimetty epävirallisesti Asemanpuistoksi. Puiston ympärillä on mm. skeitti- ja koirapuisto, sekä kjrkko, jonka pihalla on mm. tulentekopaikka ja Ryttylän Työväenyhdistys ry:n Koivupirtti. Asemanpuisto on kaavoitettu liiketontiksi, koska sillä on aikoinaan sijainnut Ahjon osuuskauppa.

Välittömästi radan toisella puolella Ravintola Vanha Trokaria vastapäätä oleva tiilinen varastorakennus on ollut Vaaran huonekalutehdas, jonka toisessa tornissa on ollut sota-aikana ilmatorjuntatykki ja alakerrassa ammusvarasto.

Kylätalo

Kylätalossa on aikanaan toiminut Siwa lähikauppa, kirjasto ja Ryttylän oma terveyskeskus. Nykyään kiinteistössä toimii apteekin ja kampaamon lisäksi nuorisotila, liikuntatila sekä hierojan vastaanottoa ym. Kylätalolla on myös Hausjärvi REKOn noutopiste jakopäivinä.

Vanha kylätie

Vanhan kylätien Punkanjoen puusillalla on historian havinaa. Nykyisen autokorjaamon tontilla on aikoinaan toiminut vanhan ajan huoltamo kahviloineen ja jokirannassa jopa oluttehdas.

Kauppa

Salen palveluihin kuuluu mm. postin pakettiautomaatti ja heiltä saa esimerkiksi haettua avaimen kyläyhdistyksen veneeseen. Pihalta löytyy myös Ringin kierrätyspiste.

Ryttylän VPK, aurinkoranta ja sen lähiseutu

VPKn vierestä kulkeva Uimalantien varresta löytyy urheilukenttä ja kun Uimalantietä jatkaa eteenpäin, kääntyy oikealle, päätyy Puujoen rantaan. Rannalta löytyy pieni parkkialue ja veneenlaskupaikka. Rannalla on venepaikkoja, uimaranta sekä ihmisille, että koirille. Grillipaikka vaatii omat puut ja alueelta löytyy myös käymälä.

Koulu ja kyläkirjasto

Ryttylän uusi peruskoulu tarjoaa opetusta luokkaasteille 1-6. Pihapiirissä on urheilukentän- ja luistelukentän lisäksi myös muutama frisbeegolf kori. Kyläkirjastolla järjestetään lainaustoiminnan lisäksi myös muita tapahtumia.

Lasitehtaantien alue, Ykslammin ulkoilualue ja Kakslammin luonnonsuojelualue

Kylän menneisyyden yksi tärkeimmistä työnantajista Ryttylän lasitehdas sijaitsi aseman lähistöllä Lasitehtaantien toisessa päässä. Riihimäkeen suuntaan johtavan tien varrelta sijaitsevalla Ykslammilla on kunnan ylläpitämä uimaranta pukukoppeineen sekä käymälöineen. Alueelta löytyy myös kaksi katettua tulentekopaikkaa, molempiin tarvitaan omat puut mukaan. Alueella on monimuotoisia liikuntamahdollisuuksia kuten pulkkamäki, kuntolaitteita, pururata, frisbeegolf rata sekä rantalentopallokenttä. Ryttylän Kiri ry:n Kisalaa voi myös vuokrata. Kakslammin luonnosuojelualue on ainutlaatuinen paahdealue Suomessa. Luontopolun lisäksi alueelta löytyy myös kuntoportaat.

Keskiaikainen kylätontti ja muiden lähialueen kohteiden esittely

Ryttylän oma matonpesupaikka löytyy Pajutien päästä, Punkanjoen rannalta. Lähteeläntien varrelta löytyy vanha resiinatalli, jota sittemmin on käytetty perunavarastona. Nykyisellään rakennusta ei enää käytetä.

Kolmilammintien varrelta löytyy nähtävää, heti Ohikulkutien risteyksessä on pieni metsäalue, joka tunnetaan nimeltä Makkaramäki ja risteyksen vieressä Kansanlähetysseuran puolella tietä sijaitsee Ryttylän keskiaikainen kylätontti, sekä yksi alueen viehettävimmistä kartanomiljöistä.

Tietä mennessä edemmäksi löytyy partiolaisten maja Puujoen rannasta sekä Sulavankosken silta. Silta on vanha rautatien terässilta jota pitkin kulkenut jopa olympiasoihtu vuonna 1952. Kolmilammilta löytyy kunnan ylläpitämä uimaranta ja lava, jolla järjestetään mm. perinteisiä lavatansseja. Turkhaudalla sijaitsee seurojentalon ja Miinan montun lisäksi Turkhaudanjärven lintutorni. Hausjärventien varrella olevalta Piirivuorelta löytyy myös lintutorni.

Lisää tietoa kaikista näistä kohteista, sekä kylän historiasta löytyy blogistamme.