Mikä ihmeen Halmekytö?

14.9.2021

Ryttylän Facebook-ryhmässä on joskus vilahtanut nimi Halmekydön talo. Mikä ja missä tämä talo oli ja kuka oli Halmekytö?

Taloa ei enää ole. Tuli on tuhonnut sen vuosikymmeniä sitten, ja talo on purettu. Yllä oleva kuva on radan varrelta, ja siinä näkyvän valkoisen talon oikealla puolella on tyhjä tila. Muistoissani sijoitan juuri siihen kohtaan Halmekydön talon. Talo oli suuri kaksikerroksinen puutalo, jossa oli useita asuntoja. Mutta kuka oli Halmekytö? Joku ehkä tietää asiasta enemmänkin, mutta kerron mitä tietoja löysin.

Kirjuriksi Ryttylän asemalle

Vuonna 1920 Vilppulasta muutti Ryttylään sähköttäjä Kalle Halmekytö aseman kirjuriksi. Mukana muuttivat vaimo ja tytär. Kalle oli syntynyt Hollolassa vuonna 1883 ja ehtinyt jo toimia rautatien ammateissa muillakin paikkakunnilla.

Kalle Halmekytö asui Ryttylässä vain noin viisi vuotta. Rautatievirkamiehen ura jatkui ainakin Hämeenlinnassa, Seinäjoella ja Joutsenossa. Toimen miehenä hän ehti olla lyhyenä aikanakin monessa mukana ja jättää jälkensä Ryttylän nimistöön.

Vanhoista sanomalehdistä piirtyy kuva monitaitoisesta miehestä

Kalle Halmekytö oli musiikkimiehiä. Hän esiintyy konserteissa ja monenlaisten yhdistysten juhlissa viulusolistina tai säestäjänä. Sanomalehdessä hän ilmoittaa myytäväksi taffelipianon, viulun ja uuden aistikkaan koirankopin. Muutaman vuoden päästä on tarvetta ostaa sello.  

Kalle Halmekytö oli ammatiltaan sähköttäjä. Tuon ajan radiotekniikka näyttää kiinnostaneen häntä. Hän sai ensimmäisten joukossa radiovastaanottoluvan vuonna 1925. Yleisradion lähetyksethän alkoivat vuonna 1926.  Seinäjoella asuessaan hän myi ”ensiluokkaisia valoverkkoradiokoneita”. Joutsenossa ollessaan hän lahjoitti vuonna 1939 arvokkaan radiovastaanottimen suojeluskunnalle maanpuolustustarkoituksiin.

Seinäjoella järjestettiin vuonna 1931 maatalousnäyttely, jossa kilpailtiin myös kotiteollisuustuotteiden valmistuksessa. Kalle Halmekytö sai palkinnon nikkaroimastaan radiokaapista.

Uusien hankkeiden edistäjä

Palokunnan tarpeellisuus oli tiedostettu Ryttylässä vuonna 1925. Kalle Halmekytö johti jousikvartettia, joka esiintyi Ryttylän palotoimikunnan iltamissa Turkhaudan seurojen talolla, ”johon, voipi sanoa, koko Ryttylä oli saapunut”. Jo sitä ennen oli valittu toimikunta kehittelemään palokunta-asiaa eteenpäin. Mukana palokuntaa perustamassa oli myös Halmekytö.

Halmekydön talo

Kalle Halmekytö oli rakennuttanut Ryttylään komean kaksikerroksisen talon. Talo lienee valmistunut 1925, jolloin sen huoneita tarjottiin lehdessä vuorattavaksi kesäasunnoiksi. Kun Kalle muutti Ryttylästä pois, oli tullut aika myydä talo. Huhtikuussa 1926 Uudessa Suomessa on ilmoitus, jossa myydään ”poismuuton vuoksi vapaaehtoisella huutokaupalla uusi Ryttylän aseman luona sijaitseva yhdeksän asuinhuonetta, saunan, kellarin ja verstashuoneen sisältävä talvihuvila”. - Kuka mahtoi talon ostaa?

Talo on hävinnyt, Kalle Halmekytö on unohtunut. Mutta nimi Halmekydön talo piilottelee vanhojen ryttyläläisten muistilokeroissa.

Ritva Lantz
Entinen kyläläinen

Lähteitä
Kansallisarkisto, Digitaaliarkisto, Hausjärven seurakunnan rippikirjat
Kansalliskirjasto, Digitaalinen sanomalehtiarkisto