Tuulimylly Ryttylässä – mutta missä?

4.5.2021

Vuodet ovat tasoittaneet entisen Myllymäen maiseman. Kuvaotettu Ohikulkutieltä. (Kuva Ritva Lantz)

Tuulimylly ei ole ollut Hausjärven maisemassa mikään tavallinen näky. Eipä niitä ole Hausjärvellä juuri ollutkaan. Mutta Ryttylän kartanossa sellainen oli.

Pitäjän vanhat myllyt olivat koskipaikkoihin rakennettuja pieniä vesimyllyjä tai suuria liikelaitoksiksi muuttuneita myllyjä, joihin tehtiin pitkiäkin myllymatkoja. Näitä oli Ridasjärvellä, Vaiverolla ja Puujaan Varunteessa.

Ryttylän talonpojat ja torpparit jauhattivat viljansa Tervakosken myllyssä, jonne myllymatka lienee ollut sujuvin. Tuulimylly tuli siis tarpeeseen, kun vesimyllyjä ei seudulla ollut. Ryttylän kartanon omistajat Granfeltit rakennuttivat sellaisen 1800-luvun puolimaissa, ja vuosisadan lopulla se korvattiin höyrymyllyllä.
 
Missä oli Granfeltien tuulimylly?

Granfeltien myllystä ei ole mitään jäljellä. Paikannimikokoelmat kuitenkin kertovat, että kartanon lähellä olevan mäen nimi on Myllymäki – Tuulimyllynmäki – Syrjämäki.  Nimet eivät taida olla nykyryttyläläisille tuttuja, mutta kertovat myllyn sijaintipaikasta. Kysymyksessä on mäennyppylä Lähetyskeskuksen pohjoispuolella, kumpare, jolla aikoinaan seisoi Kiviniemen talo ja jonne johtaa nykyään Marjapellontie.

Mylly mukana ilmoituksessa

Leike Ryttylän kartanon myynti-ilmoituksesta. (Hämäläinen15.11.1885)

Muutakin tietoa löytyy. Kun Ryttylän kartanoa myytiin vuonna 1884, lehdessä julkaistiin huutokauppailmoitus, jossa seikkaperäisesti kerrottiin myytävän tilan maista ja rakennuksista. Ilmoituksessa mainittiin toimiva tuulimylly. Kirkonkirjoja tutkimalla löytyy tietoja kartanon väestä, ja joukossa mainitaan mylläri Doncke.

Elämäkerta todistaa tuulimyllystä

Tuulimylly nousee esiin, kun yksinäinen Aksel Granfelt ”kaihoten katseli kohti Ryttylää, jonka tuulimylly kohosi kaukana Syrjämäellä Karan peltojen ja Apolan vasikkahaan metsän takana”.  Nuori Aksel oli jäänyt orvoksi äidistään, vietti paljon aikaa tätiensä luona Karan kartanossa ja ikävöi kotiin Ryttylään. Näin kertoo Sakari Kuusi Aksel August Granfeltin elämäkerrassa.

Entä kartat ja valokuvat?

Myllyä osoittava karttamerkki vuoden 1885 topografikartassa.(Lähde Aki Rannan keräilysivut)

Lopullinen todiste Ryttylän tuulimyllyn paikasta löytyi venäläisestä vuoden 1885 topografikartasta. Myllyä tarkoittava karttamerkki on juuri oikealla mäellä.

Mutta valokuvaa myllystä ei ole tullut vastaan. Jos entisillä tai nykyisillä ryttyläläisillä on perimätietoa tai valokuvia myllystä, olisi mukava saada ne kaikkien tietoon.

Ritva Lantz
Entinen ryttyläläinen

Lähteitä

  • Aki Rannan keräilysivut https://www.akiranta.com/
  • Kansalliskirjasto, Digitaaliarkisto, Hämäläinen-lehti 15.11.1884, nro 92
  • Oiva Keskitalo, Hausjärven historia
  • Sakari Kuusi, Aksel August Granfelt
  • Nimisampo