Etsin kirjoista Ryttylän Kiriä, löysin Kalle Kajanderin

24.3.2020

Haastoin kyläläiset kertomaan, mitä uutta ovat luoneet. Mieleeni tuli heti Ryttylän Kiri. Kirjahyllystäni en löytänyt Kiristä historialähteitä.

Kiri, uuden kehittäjä

Urheiluseura Kiri on kyllä huomattu uuden luojana. TUL:n Hämeen piiri palkitsi seuran vuoden 2019 maineteko -palkinnolla, koska Kiri pyrkii koko ajan kehittämään uusia mahdollisuuksia harrastaa monipuolisesti liikuntaa.

Näkyvintä Kirin saavutuksista on ehkä Ykslammin frisbeegolfrata, joka sijaitsee nyt Kakslammin luonnonsuojelualueella. Alue voi sitä paremmin, mitä enemmän siellä liikutaan. Ei kasva umpeen.

Kotiseutukirjat ilona

Pyydän kiriläisiä muistelemaan taivaltaan. Minua kiinnostaa erityisesti, miten uusi on saanut alkunsa.
Tietoja etsiessäni käteeni osui Kalle Kajanderin Kirjeitä polkupyörältä Euroopan eri maista.
Kirjan on julkaissut Hausjärvi-Seura (2008). Sen julkaisut ovat tuottaneet minulle paljon iloa. Ovat olleet kaipaamaani uutta tietoa kotiseudusta.

Kajanderin pyöräilyteko

Kalle Kajander oli 130 vuotta sitten pyöräilijänä aloittelija ja pyöräily uutta. Miten tämä maanviljelijä Hausjärveltä yleensä lähti polkemaan Eurooppaan polkupyörällään, jossa oli iso etupyörä? Hän kertoo, että kesällä 1889 se ”äkkiä pälkähti päähän”.

”Pistin pyörälaukkuuni puhtaan paidan matkan varalle - toinen oli päälläni tietysti - ja sinne sälytin myös ruuviavaimet, konerasvat ja varpaanvoiteet - siinä oli ”pakninki” kaikki. Piiloitin rahalompakon ja passin poveen ja lähdin ajamaan Hankoniemeen.” (s.25).

Kajanderin Eurooppa -kuvaus on riemastuttavaa lukemista nyt.

Sanotaan, että kirjasto on kansakunnan muisti. Nyt kirjastot ovat koronaepidemian takia kiinni. Onhan sinulla kirjoja kotivarana?

Eeva-Liisa Niinioja
Kyläaktiivi