Vetäisikö hyvä tarina uutta väkeä Ryttylään?

18.8.2020

Unto 2–3-vuotiaana.

Poika katsoo luottavaisena, edessä elämä kotitilalla Terijoella. Toisin kävi. Sodan jälkeen ei kotia, pojan omaisuus pienessä vanerilaukussa.

Kuvan poika on Unto Savolainen (1924–2007), jonka tulevaisuudensuunnitelmat sota muutti täysin. Talvisodan jälkeen hänen piti mennä isän luo Lappilaan. Nuori mies nukahti kuitenkin junassa ja konduktööri herätti hänet Riihimäellä, täysin vieraassa paikassa. Niin vain hän etsi itselleen työtä ja asunnon.

Ryttylästä uusi kotikylä

Ryttylästä tuli jatkosodan jälkeen terijokelaispojalle uusi kotikylä, jossa hän toimi monelle alalla. Työuran huippuna oli huoltoaseman  yrittäjänä toimiminen. Sitten alkoi uusi elämänvaihe kirjailijana.

Uudesta kotikylästään Ryttylästä Unto Savolainen kirjoitti kyläkuvauksen ”Muistelus sodanjälkeisiltä vuosilta” (1992). Aamupostin toimittaja Kari-Veli Lehtonen innostui ehdottamaan Unto Savolaista haastatellessaan (10.1.2007), että Hausjärven kunta voisi jakaa kirjaa lahjoina uusille tontinostajille.

Aika on tästä ehkä ajanut ohitse. Nyt helposti tulee mieleen kehottaa Ryttylästä kiinnostuneita seuraamaan Facebookin Ryttylä-ryhmää.

Mutta ehkäpä on hyvä etsiä uusia tapoja ja tarinoita. Tämä Ryttylän kyläyhdistyksen blogi sivuilla www.ryttyla.net on tällaista uuden etsimistä.

Unton elämäntarina esiin

Sotaveteraani Unto Savolainen.

Esimerkiksi Unto Savolaisen omaa tarinaa voitaisi tuoda enemmän esiin.  Tietenkin muidenkin tarinoita. Ideana olisi osoittaa, miten täällä on voinut elää ja yrittää.

Itse innostuin järjestämään vuonna 2007 joulukuussa Unto Savolaisen kirjanäyttelyn muistonäyttelynä silloisessa Ryttylän sivukirjastossa. Ideoin pienen kävijävisankin. Silloin se ei vetänyt, vaikka oli hyvä palkintokin tarjolla.

Näin minä silloin vuonna 2007 ideoin:

Tunnetko Unto Savolaisen tarinan?

Onko oikea vaihtoehto a, b vai c?

Unto syntyi
a. Tervakosken Huunassa
b. Terijoen Haapalassa
b.Turengin Heikkilässä

Unto sai 16-vuotiaana ”kesätöitä”
a. Riihimäen Lasista
b. Riihimäen Sakosta
c. Ryttylän Muovista

Unto perusti Ryttylään
a. sahan
b. huoltoaseman
c. kirjapainon

(Oikea vaihtoehto on aina b)

Eeva-Liisa Niinioja
Kyläaktiivi

Lähteitä
Unto Savolainen:

  • Vain muutaman laukauksen vuoksi, omaelämäkerta, 2006
  • Muistelus sodanjälkeisiltä vuosilta, Kyläkuvaus Ryttylästä, 1992

Kari-Veli Lehtonen:

  • Ryttyläläinen Unto Savolainen kokosi elämänvaiheensa kirjaksi, Aamuposti 10.1.2007