Siistii

29.4.2016

Kylän siivoustalkoot viikko sitten onnistuivat hyvin, kyllä on siistii! Tosin lauantain jälkeen jostain kummasta heitellyt muutamat roskat suorastaan kirkuvat siistityn kylämaiseman keskellä. Miksi, oi miksi ne roskat eivät osu roska-astioihin? Vai onko käypä selitys, ettei roskiksia ole tarpeeksi tai että ne ovat liian pieniä?

Vapunpäivänä ovat klo 12 skeittipuiston avajaiset. Tosi hienoa. Mutta kyllä jännittää, pysyvätkö siinä viereisessä kierrätyspisteessä muovipussit ja muut roskat roskiksessa vai leviävätkö taas pitkin piennarta.

Ennuste voi olla hyvä tai sitten ei. Hyvän puolesta puhuu se, että vuosi sitten talkoilla kunnostetut asemakatokset laitureilla 1 ja 2 ovat säilyneet lähes töhryittä. Kyllä silloin viime vuonna työn tuloksia ihasteltiin, mutta samalla jotkut epäilivät, säilyvätkö katokset sotkuitta vappuun saakka. No, nyt on toinen vappu jo kohta nähty sen jälkeen ja hyvin menee. Siistii vuosipäivää!

Aikoinaan Ryttylän kylätoimikunnan aktiivit saivat puhutuksi Ykslammin rantaan isomman roskiksen ja sen jälkeen roskanheitto on onnistunut siellä aika hyvin. Frisbeegolfradan myötä kävijämäärä alueella on lisääntynyt, mutta ei roskaaminen. Vai onko joku toista mieltä?

Minä olen muuten sitä mieltä, että koko Ykslammin alueen pitäisi olla yhteisessä omistuksessa. Jospa Hausjärven kunta kuitenkin ostaisi Rudus Oy.ltä alueen, jossa frisbeegolfrata sijaitsee. Ryttylän kyläyhdistys ry piti vuosikokouksessaan selvittämisen arvoisena sitä, että kunta perustaisi osakeyhtiön, josta yksityiset henkilöt voisivat ostaa osakkeita. Kunnalle lähetimme tästä viestiä.

Paljasjalkaisena ryttyläläisenä alan tässä vielä muistella, että ei silloin minun lapsuudessani ollut roskia. Niinkö todellakin? Hm, karkit ja muut makeat olivat harvojen herkkua. Tupakat Klubiaskissa, jolle oli jatkokäyttöä talonpiirrustusten teossa, sitä ei siis heitetty tienvarteen. Maito kuljetettiin kannussa... Pakkauksia oli kerta kaikkiaan olemattomasti. Niin oli silloin, mutta nyt eletään tätä päivää.

Siistii vappua, kyläläiset!

Eeva-Liisa Niinioja
Ryttylän kyläyhdistys ry:n sihteeri