Helge Karlsson – kunnallismies ja lasinpuhaltaja

8.2.2022

Aluevaalien jälkitunnelmissa on hyvä palauttaa mieliin entisiä Ryttylän ja koko Hausjärven kunnan kehitykseen vaikuttaneita henkilöitä. Yksi heistä on Helge Karlsson.

Helge Karlsson ehti pitkän uransa aikana toimia Hausjärven kunnan monissa luottamustoimissa. Valtuuston puheenjohtajana hän oli yhteensä 14 vuotta ja varapuheenjohtajana 8 vuotta. Hän luotsasi kuntaa sota-ajan vaikeuksissa ja oli vaikuttamassa sodan jälkeen alkavaan kehitykseen. Hänen panoksensa oli suuri mm. Riihimäen seudun ammattikoulua perustettaessa vuonna 1951. Kunnanvaltuutettuna ja eri lautakuntien ja toimikuntien jäsenenä Helge Karlsson ehti vaikuttaa 31 vuotta, vuodesta 1932 kuolemaansa vuoteen 1963 saakka. 

Lasinpuhaltajien sukua

Helge Karlsson kuului 1800-luvun lopulla Ruotsista Suomeen tulleeseen lasinpuhaltajasukuun. Kaikki Karlssonin veljessarjan jäsenet toimivat lasinpuhaltajina tai muissa lasiammateissa. Niin myös Helge, joka aloitti uransa 12-vuotiaana hyttipoikana Nuutajärvellä.

Ryttylän lasitehtaan aloittaessa toimintansa vuonna 1921 sen hyttimestariksi tuli Helgen isä Oskar Karlsson. Sitä ennen Karlssonit olivat tehneet työtä monissa Etelä-Suomen lasitehtaissa, mm. Nuutajärvellä, Kirkniemessä, Salossa ja Kauklahdessa. Oskar-Isän jäätyä eläkkeelle Ryttylän lasitehtaan hyttimestariksi tuli Helge, Karlssonin veljessarjan vanhin poika.

Hyttimestarin tehtävä oli vastuullinen ja koko tehtaan toiminnan kannalta tärkeä. Helge Karlsson luotsasi tehtaan läpi hankalien sotavuosien.

Helge Karlsson oli myös yrittäjä 1930-luvulla.  Hän piti kahvilaa ja leipomoa sekä parturi-kampaamoa rakennuksessa, joka nykyään tunnetaan Koivupirttinä.


Musiikkia ja metsästystä

Vastuullisen työnsä ja monien luottamustoimiensa ohessa Helge Karlsson ehti harrastustensa pariin. Karlssonin pojista moni oli taitava muusikko. Koko perhe harrasti musiikkia ja musiikki oli myös Helgellä verissä. Musiikin ohella häntä veti puoleensa metsästys ja kalastus.  Helge samoili koiransa kanssa metsissä, ja talven mittaan tuli moni kettu tai jänis kellistettyä. Kalastusharrastus taas vei Kernaalanjärvelle. joka antoi hyvin kalaa pitkälläsiimalla tai uistinta vetämällä.

Helge Karlsson syntyi 1897 ja kuoli 1963. Onneksi musiikkisuvun perintö ei ole sammunut vaan vaikuttaa edelleen Ryttylässä.


TEKSTI

Ritva Lantz

Entinen kyläläinen

KUVA Saga Valppaan arkistosta. Oikealla hyttimestari Helge Karlsson, etualalla lasinpuhaltaja Otto Karlsson ja taustalla verstaan mestari Ragnar Karlsson.

Lähteitä

Saga Valppaan haastattelut

Aarno Vehkajärvi, Hausjärven kunnanvaltuuston vaiheita 1913–1963 (moniste)