Jättipalsamin kitkeminen talkoilla olisi kuulemma helppoa

23.8.2023

Jättipalsami reunustaa penkkoja Punkanjoen molemmin puolin kuin istutettuna pensasrivinä. Kuva Vanhan Kylätien sillalta etelään.

Jättipalsami rehottaa Ryttylässä Punkanjoen penkoilla. Alkaako Hausjärven kunta sen kitkemistalkoot, onhan kunta rantojen suurin maanomistaja?

Kyselin tästä viisi vuotta sitten Ryttylän kyläyhdistyksen blogissa (21.7.2018). Hausjärven kunta oli julkaissut 15.5.2018 ohjeita vieraslajien, jättiputken ja jättipalsamin, torjumiseen. Kunta kehotti siinä kaikkia maanomistajia ryhtymään aktiivisiin toimiin vieraslajien hävittämiseksi mailtaan.  

Viimesyksyisen perkauksen aikana ruopattu savi levitettiin Punkanjoen penkoille ja jättipalsami on käyttänyt tilaisuuden hyväkseen, kuin tarjottuna kukkapenkkinä. 

Miksi jättipalsami on pahis?

Jättipalsami on tärkeätä kitkeä rannoilta, koska se hentojuurisena aiheuttaa eroosiota. Maa murenee ja tukkii joen uomaa.

Mutta ei hätää?

Netin vieraslajisivuilta löytyy tietoa:

Kitkentä ja niitto ovat tehokkaita keinoja päästä eroon jättipalsamista. Jättipalsami on mukava kitkettäväksi, sillä se irtoaa helposti maasta, eikä erityisiä suojavarusteita tarvita. Tämän vuoksi jättipalsamin torjunta sopii erityisen hyvin toteutettavaksi talkootyönä. 

Vieraslajien torjumiseksi tehty valtuustoaloite

Kukaan ei voi mennä ilman lupaa maanomistajan maille talkoita järjestämään. Kertatalkoot eivät myöskään ole paras ratkaisu jättipalsamin hävittämiseen. Mahdollinen uusi kasvu vaatii maanomistajalta silmälläpitoa.

Ratkaisu toivottavasti löytyy, kun kunta käsittelee Mikko Sallisen ym. kunnanvaltuutettujen valtuustoaloitteen (5.6.2023 jätetty). Sen tarkoitus on saada kuntaan toimiva ja selkeä toimintaohje, vieraslajien torjuntasuunnitelma ja torjunnasta vastaava taho. Aloite koskee kunnan maa- ja vesialueilla olevien vieraslajien torjuntaa. 

Viestintä, yhteistyö ja talkoot

”Viestintä, tiedon jako, paikallisten yhteistyö kuntien ja kaupunkien kanssa sekä talkoot ovat tällä hetkellä keinoja, joilla vieraslajien leviämistä voidaan hillitä”, tiivisti asiantuntija Elina Laine Hämeen ELY-keskuksesta viestissään minulle17.10.2023. Valmistelin silloin edellistä Punkanjoki-kirjoitusta, joka julkaistiin Ryttylän kyläyhdistyksen blogissa 7.2.2023.

Hausjärven kunnan aktiivisuus jättipalsamin torjumistalkoissa olisi varsinkin nyt hyvin merkittävää ja esimerkki rantojen muille maanomistajille. 

Eeva-Liisa Niinioja

Kyläaktiivi