Riihimäen seudulle tulossa neljä terveyskeskusaluetta

22.9.2020

Riihimäen seudun terveyskeskus kertoo siirtyvänsä loppuvuoden aikana tiimimalliin, jossa seutu jaetaan neljään uuteen terveyskeskusalueeseen.

Luen terveyskeskuksen uutisia. Mitä ihmettä?

Neljä terveyskeskusaluetta? Vastahan vuonna 2016 Ryttylästä lopetettiin terveysasema. Jatkan lukemista.

”Kutakin aluetta hoitaa oma 4–6 lääkäri-sairaanhoitajatyöparin, lähihoitajan ja fysioterapeutin tiimi, johon myös sosiaalityöntekijä osallistuu.”

Toiminta jatkuu samassa paikassa

Jopa alkaa selvitä, toiminta jatkuu edelleen Riihimäessä:

”Tiimit jatkavat samoissa vastaanoton tiloissa kuin ennenkin, Riihimäen sairaalan, Kontiontie 77, 6. ja 7. kerroksessa.”

Ryttylän ja pohjoisen Riihimäen asukkaat hoidetaan samassa tiimissä.

”Tavoitteena on, että sama tiimi hoitaa yhteisiä asiakkaitaan yhdessä. Potilas asioi samoilla ammattilaisilla eikä asiaa tarvitse joka kerta aloittaa alusta.”

Voisiko matkoissakin olla sujuvampi malli?

Täällä kylillä tulee mieleen tuttu ongelma: miten matka terveyskeskukseen sujuu, jos ei ole omaa autoa.

Riihimäkeen on ollut Hausjärveltä palveluliikennettä keskiviikkoisin. Kerran sain terveyskeskuksesta juuri sopivasti keskiviikkoaamun ajan ja 10 minuutissa olin perillä Kontiontiellä. Seuraavalla kerralla en sitten saanut vastaanottoaikoja keskiviikolle.

Miten tilanne paranisi yhteispelillä?

Pitäisi varmistaa tarpeellisten liikennepalveluiden saatavuus. Esimerkiksi Salossa on selvitetty junioreiden ja senioreiden liikkumistarpeita. Kehitteillä on älykkäämpää liikennettä.

Täällä terveyskeskuksen kuntayhtymän toivoisi kehittävän toimintaa yhdessä kuntien, kylien ja asiakkaiden kanssa.

Voisiko terveyspalveluiden saavutettavuutta parantaa esimerkiksi niin, että kiireettömän hoidon vastaanottoaikoja annettaisiin meille ryttyläläisille tietylle viikonpäivälle? Kimppakyyditkin ehkä järjestyisivät silloin paremmin.

Eeva-Liisa Niinioja
Ryttylän kyläyhdistys ry:n sihteeri ja viestintävastaava