Ryttylässä asiat hoituvat, kun on kumppaneita

19.10.2021

Ykslammilla on vaikka mitä. Kuva E-LN.


Ykslammin alue on mielessäni ykkösenä, kun mietin Ryttylää ja sen kumppaneita.

Peilaan tapahtumia tähän päivään edessäni Ryttylän kyläesite RYTTYLÄ – HYVÄ KYLÄ vuodelta 2010. Silloin ei osattu uneksiakaan luonnonsuojelualueesta Ykslammin vanhalle soranottoalueelle. Mutta yllättäen löytyi uusi toimija kumppaniksi, Vuokon Luonnonsuojelusäätiö. Kakslammin luonnonsuojelualueella on nyt hieno luontopolkukin.

Kakslammin luontopolulle. Kuva E-LN

Luovia ratkaisuja ongelmiin

Kun palvelun säilymisestä on kylässä kannettu huolta, ongelmiin onkin löytynyt uusia luovia ratkaisuja. Vuosi sitten kirjasin blogiin Ryttylän ilonaiheita, joiden syntyyn liittyy yllätyksiä:

  • Kakslammin luonnonsuojelualue
  • Koulu rakentuu
  • Neuvola säilyy
  • Kylätalossa on yrittäjiä
  • Kyläkirjasto syntyi


Koulukeskus ja kävelysilta

Ryttylän uusi koulukeskus ja muistokivi - 15.10. tuli koulun perustamisesta 130 vuotta. Kuva E-LN

Vuonna 2010 ei osattu odottaa kaikkia ongelmia koulun rakentamisessa. Mutta niihin löytyi sitten ratkaisut. Nyt koulu on jo toiminut tämän vuoden alusta, joten koulurakennuksen voisi nostaa listan ykköseksi. Onhan sen valmistuminen hartaan odottamisen jälkeen oikeastaan yllätys. Minulle on syntynyt vaikutelma, että kouluhanke onnistui loppujen lopuksi hyvin erityisesti sen takia, että rehtori Antti Niskanen oli siinä niin hyvä yhteistyökumppani. Nyt Ryttylä voi olla ylpeä uudesta koulusta.

Koulutien kävelysilta. Kuva E-LN

​Koulun huonokuntoinen kävelysilta oli huolena vuonna 2010. Nyt on Koulutien uusi silta palvellut jo muutaman vuoden.

Huolet ja haaveet muuttuvat?

Kyläesitteessä oli myös kyläsuunnitelma. Siinä vielä arvuuteltiin, säilyvätkö terveyskeskus--, kirjasto- ja apteekkipalvelut. No, terveysasema ja kunnankirjasto menivät jo. Apteekki on säilynyt. Kyläkirjasto toimii vanhalla puukoululla.

Puujoen kunnanrantaa on kunnostettu. Kuva E-LN

​Puujoen uimarannan kohentamisesta ei haaveiltukaan, mutta nyt se on viimeistä silausta vailla oleva kunnostettu kunnanranta. Kyläyhdistyksen venekin siirtyy sinne keväällä. Olisikohan meillä silloin veneen sähköinen varauskalenteri, jota on toivottu?

Taitaa olla aiheellinen huoli edelleen se, että kylätoimijat väsyvät. Meidän olisi hyvä taas löytää kylässä toisistamme kumppaneita sitten, kun koronarajoitusten jälkeen pääsemme toimimaan vapaasti. Vuonna 2010 kyläesite tehtiin osana Toimeliaat kylät -hanketta. Piristäisikö sen päivittäminen meitä nyt, ihan kylän omana hankkeena?

Kyläesite RYTTYLÄ - HYVÄ KYLÄ oli pieni tietopaketti. Kuva E-LN

Eeva-Liisa Niinioja
Kylätoimija