Tuttuja ja turvallisia aikuisia löytyy Ryttylässä läheltä

11.5.2021

Ryttylän koulun pihassa on kirjastoautonpysäkki. Kuva E-L Niinioja

​”Ihan lähelle emme näe”, kirjoitti kirjailija Veijo Meri, joka koki olevansa Ryttylästä kotoisin, vaikka ei täällä syntynyt. Tuo esseen otsikko tuli mieleeni, kun ajattelin kirjoittaa Ryttylän koulusta ja koululla pysäköivästä kirjastoautosta.

Kävin koululla ottamassa kuvia tätä varten, jolloin kirjastoautonkuljettaja-virkailija Timo Lähteenmäki kurkisti auton ikkunasta ja kysyi: ”Mitä sinä teet?”

Otan kuvia blogia varten, aion blogata Ryttylän julkisista palveluista”, vastasin.

Olin ajatellut käväistä ennakkoon auton portailla kertomassa, mutta varoin, etten häiritse lasten asiointia autossa. Olin aivan unohtanut, että koulun pysäkilläkin voivat kaikki kyläläiset käydä.

Nyt tiedän, mitä kysyn. Lapsena minulle tärkeitä ja turvallisia ”vieraita” aikuisia olivat opettaja, kirjastonhoitaja ja kirjakauppias.

Timo Lähteenmäki palvelee kirjastoautossa meitä kaikkia. Kuva E-L Niinioja

Timo Lähteenmäki palvelee kirjastoautossa meitä kaikkia. Kuva E-L Niinioja

Huomaatko työssäsi kouluilla ja muutenkin, että olet lapsille tärkeä ja turvallinen aikuinen?

Timo Lähteenmäki hymyillen myönsi olevansa se tuttu ja turvallinen kirjastoauton setä. Koululla lapset tulevat kirjastoautolle pieninä ryhminä. Kasvaessaan lapset tietenkin asioivat omilla pysäkeillään itsenäisesti.

Kirjastoautoa ja Timo Lähteenmäen työ on tullut erityisesti viime aikoina näkyväksi Hausjärven sosiaalisessa mediassa.

Kuntalaiset ovat kiittäneet Timoa hyvästä palvelusta. Viimeksi Ryttylässä ehkä siitä, että hän ehdotti perhepäivähoitajalle omaa pysäkkiä. Kirjastoautolla oli kunnassa jo 78 pysäkkiä, joten pysäkin lisääminen kertoo sekin palvelualttiudesta.

Eeva-Liisa Niinioja
Kylätoimija