Ryttylä Öl oli oman kylän olwitehtaan tuote

23.6.2020

Enpä alakoululaisena arvannut olevani oluttehtaan hirsien suojassa, kun söin Ryttylän koulun keittolassa. Rakennus on nykyisin kyläkirjaston käytössä.

Raittiusmies perusti olutpanimon

Maalla keitettiin 1800-luvulla paljon viinaa. Hausjärven historia -kirjan mukaan talossa piti aina olla viinaa, lääkkeeksi tietysti.

Ryttylän kartanon isäntä Carl Granfelt oli raittiusmiehiä ja halusi laittaa stopin viinankeitolle tarjoamalla kevyemmän vaihtoehdon. Hän perusti vuonna 1851 Ryttylän olutpanimon, jota sanotaan myös olut- ja viinitehtaaksi.

Oluttehtaan paikkaa olen yrittänyt päätellä. Vaikuttaisi siltä, että se on ollut Punkanjoen rannassa lähellä entistä terveystaloa, joka on Koulutien toisella puolella kyläkirjastosta katsottuna. Tältä näyttää Aki Rannan sivujen kartalla.

Miten sitten kävikään?

Oluttehtaan historia oli lyhyt, vuodet 1851-1886.  Eikä olutkaan ollut kaksista.

Ensimmäiset tuotteet tulivat markkinoille vasta vuonna 1857. Olut oli nimeltään Ryttylä Öl. Ehdittiin valmistaa myös Ryttylä Bäjerskt Öliä.

Kaupaksi Ryttylän panimo-olut kyllä kylillä kävi. Veijo Meri on tiennyt kertoa, että eräässäkin Turkhaudan talossa naisväki oli ”pienessä hönössä aamusta iltaan”. Lainaus on ”Täynnä liikettä” -kirjasta, joka kertoo Veijo Meren elämästä ja kirjoista. Teos alkaa mahtavalla Hausjärvi -osuudella.

Oluttehdas purkuun, hirsistä koulu

Panimomestarit vaihtuivat, kartanon omistajat myös.  Viimeinen omistaja Hugo Standertskjöld yritti turhaan saada oluttehtaalle vuokraajaa. Lopulta vuonna 1890 hän antoi purkaa tehdasrakennuksen.

Hirret ja sopivan tontin Hugo S. olisi lahjoittanut Hausjärven kunnalle kansakouluksi. Kunta pelkäsi kuitenkin koulusta aiheutuvan kustannuksia.

Hugo S. perusti sitten koulun itse.  Ryttylän ensimmäisessä koulurakennuksessa ovat oluttehtaan hirret kylää palvelleet vuodesta 1891 osoitteessa Koulutie 14. Panimovuodet ovat hirsille vain muisto alkutaipaleelta.


Eeva-Liisa Niinioja
Kyläaktiivi

Ryttylän ensimmäinen koulurakennus nykyisessä asussaan