Osallistuuko Hausjärven kunta jättipalsamin kitkemistalkoisiin?

21.7.2018

Hausjärven kunta on 15.5.2018 julkaissut ohjeita vieraslajien  jättiputken ja jättipalsamin, torjumiseen, Kunta kehottaa kaikkia maanomistajia ryhtymään aktiivisiin toimiin vieraslajien hävittämiseksi mailtaan.

Ryttylän kyläyhdistys ry kysyi heti Punkanjoen perkausyhtiöltä, miten sen jäsenet ovat valmistautuneet joen penkereillä kasvavan jättipalsamin kitkemiseen. Kasvupaikkoja on merkitty Punkanjoen kunnostussuunnitelmaan. Suunitelma värikuvineen on erinomainen lähde tähänkin kartoitukseen.

Hausjärven kunta on yksi Punkanjoen rantojen maanomistajista ja myös perkausyhtiön osakas. Kunnan aktiivisuus jättipalsamin torjumiseksi olisi hyvin merkittävää.
Rannoilta on tärkeätä kitkeä jättipalsami, koska se heikkojuurisena aiheuttaa eroosiota. Maa murenee ja tukkii joen uomaa. Toisaalta jättipalsamia heikkojuurisena on helppo kitkeä.

Ryttylän kyläyhdistyksen hallitus on kokouksessaan 3.6.2018 päättänyt valmistautua talven aikana ensi kesän talkoisiin. Mietinnässä oli myös järjestää jo tänä kesänä testitalkoot jättipalsamin kukkimisaikaan ja kitkeä sitä Vanhan Kylätien sillan luota. Tältä kukinnalta jäänee kuitenkin.

Kyläyhdistys ei voi mennä ilman lupaa maanomistajien maille talkoita järjestämään. Kertatalkoot eivät myöskään ole paras ratkaisu jättipalsamin hävittämiseen. Kasvu vaatii maanomistajalta silmälläpitoa.

Lopen kunta selvittää tänä kesänä jättipalsamin ja jättiputken kasvupaikkoja. Täällä meillä Hausjärven Ryttylässä näkyvät Punkanjoen penkereitten jättipalsamin kasvupaikat  jo kunnostussuunnitelman kuvissa. Siitä olisi hyvä jatkaa.

Kaikki Suomen kunnat on jo haastettu mukaan vieraslajien torjuntatalkoisiin, haastajina Allergia-, iho- ja astmaliitto ja WWF . 

Vastaahan Hausjärvi tähän haasteeseen, miksi ei vastaisi?

Eeva-Liisa Niinioja