Miksi meidän on tarpeen estää vieraslajien leviäminen?

14.11.2023

Kakslammin luonnonsuojelualueella Hausjärven Ryttylässä on tehty sitkeästi töitä, jotta maaperä saadaan puhdistetuksi lupiinista. Kuva Pertti Nupponen.

Lupiinia on moni ihaillut, mutta eipä enää. Se on vieraslaji, joka vie elintilaa meidän kotoisilta niittykukiltamme ja siitä taas perhoset kärsivät.  

Vieraslajia pidetään haitallisena, jos sen tuonnin tai leviämisen on todettu uhkaavan tai haittaavan luonnon monimuotoisuutta. Siinä määritelmä heti alkuun.

Nyt lupiinia on alettukin hävittää talkoilla. Hyvänä esimerkkinä toimii Vuokon Luonnonsuojelusäätiö ihan tässä lähellä Ryttylässä, Kakslammin luonnonsuojelualueella. Sieltä poistetaan lupiinia porukalla.


Kotoisat lupiinit ja kurtturuusut ja ne muut

Nostin lupiinin tässä esiin, koska se on niin tuttu, ettei vieraslajiksi oikein usko. Samoin on kurtturuusun laita. Hausjärvellä esiintyy kyllä näiden lisäksi muitakin haitallisia vieraslajeja:

- jättiputki

- jättipalsami

- sahalintatar

- minkki

- supikoira

- espanjansiruetana


Hausjärven kunta alkanee lopultakin torjua vieraslajeja mailtaan

Kyselin viisi vuotta sitten tässä Ryttylän kyläyhdistyksen blogissa, alkaako Hausjärven kunta jättipalsamin kitkemistalkoot Punkanjoen penkoilla, onhan se näiden rantojen suurin maanomistaja. Kunta oli kehottanut kaikkia maanomistajia aktiivisiin toimiin vieraslajien hävittämiseksi. Alkaako se  nyt lopultakin toimia omien ohjeittensa mukaisesti?


Lupaavalta näyttää. Hausjärven kunnanvaltuusto päätti  6.11.2023, että kunnalle laaditaan vieraslajien torjuntasuunnitelma. Tätä olivat esittäneet valtuustoaloitteessaan Mikko Sallinen ym. valtuutetut.

Kunta maanomistajana vastaa vieraslajeihin liittyvistä torjuntatoimista, joita tekninen toimi toteuttaa. Ympäristölautakunta aloittaa vieraslajien hallintasuunnitelman laatimisen yhteistyössä teknisen toimen kanssa. Vieraslajit.fi-sivustoa käytetään vieraslajeihin liittyvänä kanavana.


Kakslammin talkoot hyvänä esimerkkinä – ja nyt kuntamme?

Lupiinin poistotalkoot Kakslammin Luonnonsuojelualueella ovat jo vuosia olleet meillekin hyvänä esimerkkinä. Toivottavasti Hausjärven kunta alkaa sekin nyt näyttää Ryttylässäkin muille maanomistajille esimerkkiä vieraslajien torjumisesta. Erityisesti Punkanjoen penkoilla riittää jättipalsamia hävitettäväksi. Sitä on tärkeätä kitkeä, koska se hentojuurisena aiheuttaa eroosiota. Sitten maa murenee ja tukkii joen uomaa.

Punkanjoen penkkoja jättipalsameineen, näkymä Ryttylästä Vanhan Kylätien sillalta elokuussa 2023. Kuva Eeva-Liisa Niinioja

Eeva-Liisa Niinioja

Kylätoimija

Lähteenä luettu Hausjärven kunnanvaltuuston kokouksen 6.11.2023 pöytäkirjaa §126 Valtuustoaloite/Vieraslajien torjuntasuunnitelma, tietoverkossa www.hausjarvi.fi⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠