Kyläkuvaus Ryttylästä -kirja ilmestyi 30 vuotta sitten

6.12.2022

Heinon Aarne sanoi mielestäni osuvasti Facebookin Ryttylä-ryhmässä viime kesänä, että nykyisin sukunimi ei kerro, kuka on ryttyläläinen.

Totta tietenkin, että kylässämme alkaa myös olla yhä vähemmän niitä asukkaita, jotka tunnistavat, mikä on ”ryttyläläinen” sukunimi.

Selailin Unto Savolaisen Kyläkuvausta Ryttylästä -kirjaa ja pysähdyin katsomaan listaa siihen haastatelluista 17 kyläläisestä (s. 116). ”Muistelus sodanjälkeisiltä vuosilta” -kirja on tänä vuonna täyttänyt 30 vuotta, joten se itsekin on jo historiaa. Haastateltujen nimissä on todella niitä ryttyläläisiä nimiä vai miltä lista sinusta näyttää.

Kyläkuvauksen kirjoittaja, Terijoen poika Unto Savolainen oli kesällä 1940 menossa junassa ihan muualle, mutta nukahti ja konnari herätteli hänet Riihimäellä. Sieltä Sakon tehtaalta löytyi työpaikkakin. Omaisuutta oli silloin 50x35 sentin kokoinen fanerilaukullinen. Sotien jälkeen tulikin Ryttylästä uusi kotikylä, oli oma huoltoasemakin. Unto Savolaisen varsinaisesta omaelämäkerrasta ”Vain muutaman laukauksen vuoksi, Kohtalona sotavamma” selviää koko hänen elämäntarinansa niin sodassa kuin rauhantöissä.

Olin tottunut lukemaan Unto Savolaisen kyläkirjaakin ikään kuin hänen muistelminaan, hän on niin taitavasti yhdistellyt haastateltavilta saamiaan tietoja omiinsa.

Kyläkuvauksen kansikuvana on Ryttylän entinen rautatieasema, mikä on Unto Savolaiselta vahva valinta. Onhan tunne, että aseman purkaminen on vieläkin kylässä surtu asia.

Alkusanoissaan Unto Savolainen toteaa kirjoittavansa ”joskus humoristiseen tyyliin”, mikä on kyllä rohkea valinta pienen kylän asioissa.

Kymmenine, vaikkakin aika harmaine, kuvineen kirja on melkoinen tietopankki, josta löytyy tarkkoja kuvauksia aiemmilta vuosikymmeniltä.

Unto Savolainen itse kutsuu alkusanoissaan julkaisua kirjaseksi, vaikka sivuja on 119. Kirjahan se toki on.


TEKSTI JA KUVAT

Eeva-Liisa Niinioja

Kyläkuvaus Ryttylästä Muistelus sodanjälkeisiltä vuosilta Kirjoittanut Unto Savolainen, ei painopaikkaa, eikä julkaisuvuotta. Esipuhe päivätty toukokuulla 1992