Kyläkaupat takaavat Ryttylässä elämän laatua

7.4.2020

Toivo Rahkonenja Selma Sjöroos Saarisen tiskin takana 1960.

Lähikaupat ovat tärkeää palvelua, josta olen kiitollinen - enkä yksin minä.  Ryttylässä meillä on kaksi kauppaa, sopivasti kummallakin puolen kylää. Hausjärven kaikilla kylillä ei ole yhtä hyvä tilanne. Oitissa on nyt yksi kauppa, Hikiässä ja Monnissa ei yhtään.

  • No, me vanhat ryttyläläiset muistamme, että Ryttylässä on ollut aikoinaan peräti neljä kauppaa.

Mutta silloin täällä oli paljon työpaikkoja, isot perheet ja vähän autoja, joilla hakea ruoka Riihimäestä.

Vanhan ajan kauppaa puolin ja toisin
Blogin kuva vuodelta 1960 kertoo Saarisen vanhasta kaupasta ja tutuista myyjistä tiskin takana. Omien ostosten jälkeen minun piti kesäisin myyjältä kysyä, tuleeko huomiseksi vihannestilausta. Meidän perheemme oli lähiruuan tuottaja siihen aikaan.
Nyt olen Saarisen asiakas, koska asun lähellä. Jos asuisin toisella puolen kylää, olisi Sale minun lähikauppani.

Onko väliä, missä kaupassa käy?

Miksi kannattaa suosia oman kylän kauppaa? Ilman muuta, jos ei ole autoa. Mutta autonomistajankin siltä varalta, että hän ei saa enää ajokorttiaan uusituksi.  Jos ei silloin olisi omaa kyläkauppaa, vaihtoehto olisi tilata ruuankotiinkuljetus kauempaa.

Itse joudun tilaamaan ruuan kotiinkuljetuksena jo nyt, hyvissä voimissa, mutta poikkeusolojen takia. Viikon ruuan tilaaminen sujuu kyllä hyvin, sillä tiedän oman kaupan valikoiman.

Normaalioloissakin voisin käydä kaupassa kerran viikossa. En edes ajattele vaihtoehtoa, etten kävisi kyläkaupassa ollenkaan. Se heikentäisi elämänlaatuani.

Eeva-Liisa Niinioja
Kyläaktiivi