Vanhan Trokarin matka Ryttylän kyläbaarista maailmanmatkaajien piilotetuksi helmeksi

26.9.2023

Vanhan Trokarin ravintoloitsija, Toprak Oy:n Ramazan Üst, muutti Turkista Suomeen 18,5 vuotta sitten. Alun perin hänellä oli suunnitelmana matkustaa Saksaan jatkaakseen kirjanpito-opintojaan yliopistossa, mutta serkku pyysi häntä työskentelemään Suomeen, tarkemmin sanottuna Hyvinkäälle.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Hyvinkäällä Ramazan omisti pitkään oman ravintolan, kunnes kuuli Ryttylässä myynnissä olevasta ravintolasta. Hän kiersi hetken aikaa erilaisia paikkoja ja päätteli, että Ryttylässä saattaisi olla riittävästi asiakaskuntaa. Näin ollen hän osti Vanhan Trokarin.

Vanha Trokari on alusta saakka ollut kuin "brittipubi" keskellä kylää ja on houkutellut vakiintuneen asiakaskunnan kyläläisistä. Vanha Trokarin perusti 1993 Terttu McGrath, palattuaan Lontoon vuosien jälkeen kotikyläänsä Ryttylään. Ravintola tarjoaa arkisin lounasbuffetin lisäksi tilauksesta pizzaa, kebabia, leikkeitä ja salaatteja, ja kesäisin myös jäätelöä. Kannattaa myös kysyä välimerellisempiä vaihtoehtoja. Ravintolassa järjestetään myös erilaisia teematapahtumia aina häistä halloweeniin. Perhekin on mukavasti mukana ravintolan toiminnassa.

Äskettäin järjestetty Välimeren ilta, jossa tarjoiltiin kreikkalaisia, turkkilaisia ja kyproslaisia herkkuja ja esiintyi live-bändi, oli ensimmäinen laatuaan. Tämä ilta oli suunniteltu teemaillaksi, johon varattiin pöytiä ja tarjoiltiin herkullisia kasvispainotteisia paikallisia kotiruokia Välimeren ruokavalion mukaan.

Viime vuosina Trokari on laajentanut toimintaansa muun muassa pitopalveluun ja Airbnb-toimintaan, uusimpana syyskuussa 2023 on alkanut DB Schenkerin pakettien noutopiste, joka onkin tervetullut lisä Ryttylän ja lähialueen tarjoomaan K-Market Saarisen pakettipalveluiden loputtua ja Salen Postin automaatin ollessa jatkuvasti täynnä. Airbnb-asiakkaat ympäri maailmaa ovatkin löytäneet tämän paikan, jota yksi amerikkalainen vieras kuvailee "piilotetuksi helmeksi".

Amerikkalainen vieraskirjoittaa arvostelussaan:

"Tämä on piilotettu helmi! Se sijaitsee pienessä Ryttylän kylässä, ja se on täydellinen niille, jotka etsivät hiljaista ja rentouttavaa majapaikkaa. Pääsy on helppoa, koska se sijaitsee vain 5 minuutin kävelymatkan päässä rautatieasemalta.

Kävelyetäisyydellä on kauppa ja huoltoasema. Huoneisto on suuri ja hyvin varusteltu, ja kylpyhuone on hiljattain remontoitu. Keittiö on myös ilo...uudet kaapit ja laitteet, ja tarpeeksi suuri, jotta pöydän ääressä on helppo istua. Jos et halua laittaa ruokaa, huoneisto sijaitsee paikallisen kahvilan yläpuolella, joten myös ulkona syöminen on helppoa (pizza on todella suositeltavaa!).

Luultavasti parasta on ravintolassa työskentelevä henkilökunta...He olivat niin avuliaita ja varmistivat, että meillä oli mahtava majoittuminen. Kaikista näistä syistä nautimme täällä majoittumisesta ja vuokraamme täällä ehdottomasti uudelleen tulevaisuudessa."


Monet Airbnb-asiakkaat ylistävät ystävällistä henkilökuntaa, joka lienee myös keskeinen syy sille, miksi ruoka- ja juomavierailijat, karaokeiltojen ja mölkkykilpailujen pelaajat viihtyvät Trokarissa. Myös kyläläisiltä riittää tukea tätä tärkeää palvelu- ja kohtaamispaikkaa kohtaan. Tarjollla on juomien lisäksi myös mm. päivittäin lounas ruokalistan lisäksi ja ruokaa voi myös paikanpäällä tai noutaa kotiin tai matkaevääksi.

Marjukka Niinioja