Pörriäisten paratiisi voi hyvin olla myös Ryttylässä

3.8.2021

Luin Ylen jutun 101 pölyttäjäkasvista, joista on iloa myös ihmiselle. Löysin yllätyksekseni ainakin 26 kasvia, jotka kasvavat Ryttylän mökillämme.

Tänä kesänä on pelastettu pörriäisiä oikein kampanjalla. En ole osallistunut siihen, mutta ilokseni kuitenkin toiminut pörriäisten hyväksi suosimalla niille sopivia kasveja.

Miksi suosimme pörriäisiä?

Pölyttäjähyönteiset tarvitsevat mettä ja siitepölyä. Kun kasvattaa pölyttäjille sopivia kukkia, saa myös hedelmäpuista ja marjapensaista runsaan sadon.

Pörriäisille on yllättävän helppoa tehdä pieni paratiisi. Jutussa neuvotaan näin: ”Istutuksissa onkin hyvä suosia yksinkertaisia kukkia, mielellään vielä sellaisia, joita löytyy Suomesta myös luonnostaan. Tällaiset kukat kestävät paljon paremmin myös vaihtelevia kesäsäitä ja siksi niitä on helppo hoitaa.”

Mistä on hyvä alkaa?

Ensin kannustetaan kasvattamaan kahdeksaa helppoa kasvia. Mökillämme on niistä viihtynyt krookus, kurjenpolvi, laventeli ja timjami (ajuruoho).  Vadelma on melkein kadonnut. Vuosien varrella on näistä kahdeksasta ollut kasvamassa myös auringonkukkaa, kehäkukkia ja syysasteria.

Mökillämme kasvaa pörriäisten iloksi myös akileija, apila, aronia, herukat, jasmike, karviainen, krassi, köynnöshortensia, lemmikki, lipstikka, maksaruoho, malva, minttu, mäkimeirami (oregano), narsissi, omena, pihlaja, päivänkakkara, ruohosipuli, sireeni ja vaahtera.

Oregano on suosittua

Pörriäisten suosikki oregano eli mäkimeirami on vaatimaton, pienikukkainen kasvi. Kuva Eeva-Liisa Niinioja.

Pörriäiset ovat meillä suosineet erityisesti mäkimeiramia (oreganoa). Toinen suosikki, maksaruoho, on meiltä nyt hävinnyt. Ilmeisesti tuoksukurjenpolvi tukahdutti sen. Jospa käyttäisin perinteistä tapaa eli siirtäisin mökille maksaruohoa, joka on kotipihan ovensuussa alkanut kasvaa kuin itsestään mutta hankalaan paikkaan.

Eeva-Liisa Niinioja
Kylätoimija

Lähde:
https://yle.fi/aihe/artikkeli/2020/03/27/nailla-kasveilla-teet-parvekkeesta-tai-puutarhastasi-porriaisten-paratiisin