Lempi- ja liikanimet kiinnostavat ryttyläläisten puheessa

26.1.2021

Facebookin Ryttylä-ryhmässä olen yllättynyt eräiden keskusteluketjujen perusteella, miten monilla kyläläisillä on ollut liikanimiä.

Miten liikanimet syntyvät?

Yks entinen kaveri toi uuden vaimonsa Ryttylään asumaan tämä sanoi että tää on ihme kylä kellään ei ole oikeaa nimeä on Jumpo Kuklu Pimpo Sahti Avara …”.

Siitä se muistelu ja nimien historian pohdiskelu alkoi Ryttylä-ryhmässä vuonna 2012. Se on jatkunut ainakin kolmena pitkänä keskusteluketjuna:

  • lokakuussa 2012, kommentteja 50
  • marraskuussa 2014, kommentteja 151
  • huhtikuussa 2015, kommentteja 124
  • maaliskuussa 2019, kommentteja 301

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Avauskysymyksenä vuonna 2014 oli:” Mistä ne kaikki ns. lempinimet ovat syntyneet, joita Ryttylässä on paljon. Kertokaapa niistä jotain.”  Vastausta ei oikein löytynyt.

Ryhmän puhetta vai koko kylän juttuja?

Olen yllättynyt siitä, että keskusteluketjuissa mainitut lukuisat liika- ja lempinimet ovat olleet minulle tuntemattomia. Ovatko liikanimet olleet sittenkin pienempien ryhmien juttu, ei koko kylän tuttuja? Minulle on muistaakseni Ryttylä-ryhmässä selvinnyt kyllä putkimies Aarre Lahtisen liikanimen Pilppu synty. Eikös hän kovin usein pikkupoikana puhunut lähtevänsä Pilpalaan mummonsa luo? Nyt en tulkintaa löydä keskusteluketjuista. Pilppu-haulla löytyvät Ryttylä-ryhmästä myös lempinimiketjut.

Heikki – kylän tunnetuimpia lempinimiä?

Parhaiten tunnettuja lempinimiä Ryttylässä lienee Heikki, siis Aarne Heinon lempinimi. Itse hän aloitti blogissakin kirjoituksensa ”Lapsuuteni Ryttylä”- runosäkeellään:

”Minä viiskytkolme synnyin pieneen köyhään Ryttylään;
 en ollut ehkä nynnyin, mutta en jääräpäisinkään.
Vietin onnellisen lapsuuden mä paljon leikkien,
olin Heikki, vaikka nimeltäni ole Heikki en.”

Lempinimi voi seurata halki vuosien, tämä selvisi Aarnen viestistä, jonka allekirjoittikin Heikki Heino:

”Olen Heikki vaimolleni, kolmelle pojalleni kuten myös heidän elämänkumppaneilleen. Kaikki minut Ryttylän ajoilta tuntevat myös puhuttelevat minua Heikiksi.

Koko nimeni on Aarne Juho Henrik, ja rakentuu isäni (Aarne), isoisäni (Juho) ja isoisoisäni (Henrik) nimistä. Henrik omisti Karassa Sydänmäen tilan, jossa on nyt kotimuseo.  Sydänmäen Henrikkiä kutsuttiin Heikiksi.

Luulen, että minua alettiin kutsua Heikiksi, jotta erottuisin isäni Aarnen nimestä.”  


Lempinimiä - mutta ei kenestä vaan

Onko Ryttylässä edelleen oma koodi, miten ihmisiä nimetään?  Meillähän aikoinaan jotkut ammatinharjoittajat tunnettiin pelkällä sukunimellä: kyläpoliisi oli Perälä, lääkäri Ketola ja hammaslääkäri Tammer.  Veijo Meren kirjassa Suku näkyy sama puhetyyli. Kirjailija puhuu silloisesta Ryttylän poliisista pelkkänä Uotilana, mainitsematta, että tämä on poliisi: ”Jussi haki Uotilan”.


Eeva-Liisa Niinioja
Kyläaktiivi