Ryttylän asemalla kuin aitiopaikalla
27.7.2021
Kuvia Ryttylän asemalta nousi mieleeni, kun luin Ritva Lantzin blogikirjoitusta asemapäällikkö Montellista. Asema on ollut joskus kuin aitiopaikka.
Ryttylälle oli Helsinki-Hämeenlinna-rautatie tietenkin tärkeä, mutta Riihimäki-Pietari-yhteys teki siitä ajoittain juuri aitiopaikan.
Elokuussa 1914 leskikeisarinna junineen
Elokuulta 1914 on hieno kuva Ryttylän asemasta juhla-asussa. Olen löytänyt kuvalle selityksen: Venäjän leskikeisarinna Maria Fjodorovna on ohittanut Ryttylän aseman palatessaan sukulaistensa luota Englannista. Matka kulki Tornion kautta Pietariin. Saksan raja oli sodan takia silloin jo suljettu.
Kesäkuussa 1957 neuvostojohtajia junamatkalla
Neuvostojohtajat Nikita Hruštšev ja Nikolai Bulganin vierailivat Suomessa kesäkuussa 1957. Juna hiljensi myös Ryttylän asemalla vauhtia. Makasiinin laiturilla seisoi juhla-asussaan vanhempi konstaapeli Onni Perälä rouvineen. Muistini mukaan junassa olisi olleet Bulganin ja Voroshilov, jolloin vuosi olisi ollut 1956. Junasta vilkutti kyllä Nikita H:n näköinen mies. Niin tai näin, minäkin olin asemalla ihmettelemässä.
Vuonna 1976 Ryttylän asema tv-elokuvassa?
Ryttylän asemaa on kuvattu esim. Manillaköyden saksalaisjunakohtauksessa, kertoo kirja Veijo Meri Täynnä liikettä (s. 21, s. 81). Aseman kuva ja asema vuonna 1976 valmistuneessa tv-elokuvassa Manillaköysi eivät kuitenkaan aivan täsmää. Täällä asemarakennus oli käytössä vuoteen 1973 ja sitten purettiin. Ryttylän asema oli kyllä Veijo Meren mielessä hänen kirjoittaessaan. Hän oli itse nähnyt saksalaisten sotilasjunan Ryttylän asemalla vuonna 1943. Saksalaiset olivat kipaisseet osuusliike Ahjossa ostamassa peltisiä pesuvateja.
Eeva-Liisa Niinioja
Kylätoimija
Lähteitä:
Hannes Sihvo-Risto Turunen.: Veijo Meri Täynnä liikettä, Suomalaisen Kirjallisuuden Seura Helsinki 1998
Manillaköysi, tv-elokuva 1976, käsikirjoitus Veijo Meri https://areena.yle.fi/1-432555
Aki Ranta Akin keräilysivulta tietoja ja kuva Ryttylän asemarakennuksesta https://www.akiranta.com/12