Onko Ryttylässä turvallista asua?

28.1.2020

​Lapsena pelkäsin Ryttylässä ukkosta.  Myöhemmin kesäasukkaana kylä oli minulle paratiisi ilman käärmeitä. Vasta nyt paluumuuttajana olen pelännyt. Rivitalossamme seinänaapurini sytytti tuleen asunnon, josta hänet oli juuri häädetty, kun ei ollut maksanut vuokria.

Asuntomurto ja tuhopoltto

Häädön yhteydessä asunnon lukot oli sarjoitettu uudelleen, poliisi lähtenyt, tilanteen piti olla ohi. Mutta ei aikaakaan, kun entinen asukas murtautui tuohon asuntoon rikkomalla tienpuoleisen ikkunan. Soitin murrosta isännöitsijälle ja pyysin soittamaan poliisin. Laitoin toisen puolen seinänaapurille viestin murrosta, soitosta ja aikomuksestani lähteä mökille. Enempään en olisi pystynyt. Olin varmaan shokissa. Lähdin kotoa.  

Vartin parin päästä näkyi rivitalon katolla musta savupilvi. Häädetty asukas oli joulukuussa kirjastoautossa uhannut, että polttaa tavaransa ja tappaa itsensä. Nyt hän tuli entisen asuntonsa ovesta, meni pihakeinuun istumaan ja avasi lonkerotölkin. Palohälytyksen hätänumeroon 112 teki toisen puolen seinänaapurini.  

Tulipalo aiheutti rivitalokaksiolle mittavia palo- ja savuvahinkoja. Palo ei ehtinyt levitä minun kotiini, kiitos Ryttylän tiilistä tehdyn talon ja seitsemän ripeän sammutusyksikön.  Savuhaittoja kotiini kyllä tuli.

Vertaistukea löytyy

Riihimäen poliisilta saimme jälkeenpäin tunnustusta, että talossamme on hyvä yhteistyö, jatkakaa samalla tavalla. Mikä on salaisuutemme? Se on vertaistuki. Meillä on parin vuoden aikana ollut talossa peräkkäisesti kaksi asukasta, jotka ovat eläneet ihan toisessa vuorokausirytmissä ja toisessa maailmassa kuin me muut. Kun häiriöt alkoivat, toisen puolen seinänaapurini keksi perustaa Facebookiin Messengeriin meille kahdelle vertaistukiryhmän.  Yksityisviesteissämme kerromme toisillemme kuulumiset, ilot ja surut, kannustamme ja varoitamme. Samalla päivittyvät ajat, milloin mitäkin on talossa tapahtunut. Sielläpä oli nyt muistissa päivät ja kellonajat, kun poliisi jotain tietoa kysyi.

Turvana hyvä naapuri

Poliisin nettisivuilta löytää sopivan turvallisuusvinkin:

  • Hyvä ja luotettava naapuri on parempi kuin huono vahtikoira tai hälytin. Näköetäisyydellä oleva naapuri havaitsee epämääräiset liikkujat, etenkin jos tietää naapurin olevan poissa kotoa. Vahingon tapahtuessa naapurin hälytys paikalle estää lisävahinkojen syntymisen.


Sellaisia hyviä naapureita Ryttylässäkin on. Heitä tarvitsemme turvaksemme.

Eeva-Liisa Niinioja
Kolmannen polven ryttyläläinen, kyläyhdistyksen aktiivi