Ryttylän hienot kohteet esiin

9.6.2020

Kuvan kartan reitti on vuodelta 2011 Ryttylän kyläkävelyraportista, jonka laati Auli Hirvonen. Nyt lisäisin siihen Kakslammin luonnonsuojelualueen. Siitä kertovaan blogikirjoitukseeni tuli kommentti Hämeen Kylien toimistolta:

- Avoimet kylät verkossa 13.6. päivänä nostetaan esille kylien ulkoilumahdollisuuksia ja kannustetaan ihmisiä tulemaan kylille ulkoilemaan omalla ajalla. Teillä hienot alueet Ryttylässä.

Ryttylä on nyt mukana kyläpäivässä 13.6. Blogilinkkimme avaa silloin tien kylän maisemiin ja elämään.

Blogimme esittelee Ryttylää

Miksi blogi? Muistelen sen kevätkautta. Olemme liikkuneet Ykslammin ulkoilualueella, Kakslammin luonnonsuojelualueella, Kolmilammin kierroksella, vanhalla kartanoalueella ja torpissa.
Olemme kulkeneet Vanhalla kylätiellä, Ryttylän raitilla, ja muistelleet kylämme historiaa. Pienestä keskiaikaisesta kylästä kasvoi Ryttylän asemakylä Helsinki-Hämeenlinna -rautatien myötä.
Toki täällä Puujokilaaksossa on ollut asukkaita jo kivikaudella. Puujoki on ollut tärkeä kulkuväylä, sotajoeksi sitä sanoi kirjailija Veijo MERI, jonka kirjojen maisemissa liikumme. Harjut ovat olennainen osa tätä maisemaa.
Blogissa elämme myös vuodenkierron mukaan kuten kyläyhdistyskin, arkea ja juhlaa. Uuden kyläkoulun rakentaminen ja Punkanjoen kunnostus nousevat erityisesti esiin.

Pysähdyspaikoille nettiopasteet?

Kyläkävelykartan punaisella merkittyä reittiä voisi  jatkossa kehittää niin, että pysähdyspaikoissa kulkijan kartalle aukenisi opastustekstejä. On kuitenkin hyvä katsoa ensin, mitä palautetta Ryttylä saa Avoimet Kylät verkossa 2020 -tapahtumassa.

Eeva-Liisa Niinioja
Kyläaktiivi

LÄHDE: Auli Hirvonen, Ryttylän kyläkävelyraportti 1.9.2011