Tarinaa Ryttylän kyläveneestä

28.6.2022

Oikeasti voi todella puhua kyläveneestä eikä Ryttylän kyläyhdistyksen veneestä. Kerron tässä, miksi näin ajattelen eli veneemme tarinan.

Tarina alkaa, kun elettiin vielä markka-aikaa, oli vuoden 1999 kevätkesä. Kuntalaisten osallistamisesta ei silloin puhuttu, mutta eiköhän sitä Hausjärvelläkin ollut. 

Kunnan ja kylän yhteistyö sujui ripeästi

Hausjärven kuntapäättäjä oli Ryttylän kylätoimijan kanssa ilmeisesti ideoinut jossain jotain. Tästä kertoo kylätoimikunnan arkistossa sähköpostiviesti päättäjältä toimijalle 31.5.1999 virka-ajan lopulla:

”Kunnalla ei ole mitään erillistä momenttia soutuvenettä varten, mutta keskustelussa pidin hyvänä ajatusta veneen hankkimisesta ja pidän edelleen. Samoin olisi hyvä, että olisi vastaanottava taho, esim kylätoimikunta, vaikka se ei olekaan rekisteröitynyt, joka vastaanottaa hallintaansa veneen. Vene on edelleen kunnan omaisuutta.”

Kylätoimija kiitti viestistä ja kertoi 1.6.1999 aamulla vastausviestissään ryhtyneensä kyselemään sopivaa venettä. Hän kertoi, että sijoituspaikka olisi partion ranta Puujoella. Vene olisi kaikkien kyläläisten käytössä valvotusti. ”Vastuullisena hoitajana tulisi olemaan kylätoimikunta.”

Kuntapäättäjä vastasi vielä samana päivänä virka-ajan jälkeen, että hän tekee tilauksen. Viestinsä lopussa päättäjä kehotti: ”Pitäkää veneelle vaikka kastajaiset ja antakaa sille riittävän näkyvä nimi, että se erottuu, jos konnat vievät veneen.”

Tarinan vene on edelleen käytössämme

Ryttylän kyläveneen kyljessä ei vieläkään ole nimeä, mutta tallessa vene on. Tänä kesänä sillä on uusi paikka Puujoella, kunnan rannassa. Venettä hoitaa nyt Ryttylän kyläyhdistys ry, joka perustetiin vuonna 2014 jatkamaan kylätoimikunnan työtä.

Haluaisitko lähteä soutelemaan Puujoelle tai haaveiletko kenties kesäisestä kalareissusta? Sinulla on mahdollisuus vuokrata kylävene ja lähteä soutelemaan! Vene on siis kunnan rannassa, jonne kuljetaan Ryttylän paloaseman ohi Uimalantietä.

• Veneen voit vuokrata K-Market Saariselta 5 euron päivähintaan.

• Vuokrauspäivä alkaa klo 12 ja päättyy 24 tunnin kuluttua klo 12.

• Ota veneretkelle omat pelastusliivit.

Uutuutena tänä kesänä on varauskalenteri Saarisella, ihan vaan varauskirjan muodossa.

Kyläläisillä on ollut käytössään tämä vene jo yli 20 vuotta. Hyvin se on säilynyt. Pidetään siitä huoli jatkossakin.

TEKSTI Eeva-Liisa Niinioja, viestintävastaava

KUVA Riku Peltonen, pj., venevastaava

Ryttylän kyläyhdistys ry

ryttylayhdistys@gmail.com