Sigrid Granfelt – Ryttylän tuulimyllyn taiteilija

13.6.2023

Ryttylän tuulimylly on ikuistettu maalaukseen – jopa kahteen. Maalaukset on tehnyt taiteilija Sigrid Maria Granfelt.  Hän oli syntynyt Turussa 1868 ja kuoli Helsingissä vuonna 1942. Sigrid Maria kuului Granfeltin aatelissukuun, joka omisti Ryttylän kartanon 1870-luvun lopulle asti.

Sigrid Marian isä oli Ryttylässä vuonna 1818 syntynyt Otto Fabian Granfelt, joka oli yksi Ryttylän patriarkan, ylijahtimestari August Fredrik Granfeltin pojista.

Sigrid Granfelt Ryttylässä ja Turkhaudalla

Luultavasti tuulimyllymaalaukset ovat Sigridin nuoruudentöitä. Vaikka Granfeltin suku ei enää omistanut Ryttylän kartanoa, Sigridillä oli varmasti seudulla ystäviä ja sukulaisia, joiden luona hän vieraili ja nautti kauniista hämäläismaisemista.  


Näkymä Turkhudalta

Maalauksessa Utsikt frän Hanneberg mot Ryttylä katsellaan Ryttylää ja tuulimyllyä Turkhaudanjärven takaa. Ehkä Sigrid oleskeli kesävieraana Hannebergin kartanossa ja innostui maalaamaan kesäisen näkymän Hannebergista kohti Ryttylää.

Näkymä Turkhaudalta

Maalauksessa Utsikt frän Hanneberg mot Ryttylä katsellaan Ryttylää ja tuulimyllyä Turkhaudanjärven takaa. Ehkä Sigrid oleskeli kesävieraana Hannebergin kartanossa ja innostui maalaamaan kesäisen näkymän Hannebergista kohti Ryttylää.

Näkymä Ryttylästä

Toinen maalauksista, Utsikt frän Ryttylä, taas katsoo myllyä lähempää, kartanosta pohjoiseen. Taustalla ovat Kolmilammin harjut. Tätä työtä maalatessaan Sigrid on pystyttänyt maalaustelineensä kartanon päärakennuksen tienoille.

Sigrid Granfeltin myöhemmät vaiheet

Sigrid Granfelt opiskeli Suomen Taideyhdistyksen piirustuskoulussa Helsingissä. Sen lisäksi hän suoritti opintoja Pariisin ja Lontoon taideoppilaitoksissa sekä Saksassa ja Hollannissa. 1900-luvun alussa Granfelt muutti Ahvenanmaalle ja toimi siellä maanviljelijänä melkein 30 vuotta Husön tilallaan. Hän oli kiinnostunut eläimistä ja innostunut kasvien viljelystä ja puutarhanhoidosta. Taiteellista kiinnostustaan hän myöhemmin laajensi keramiikkaan ja huonekalujen suunnitteluun. Ennen kuolemaansa Granfelt lahjoitti tilansa Åbo Akademille, ja nykyään siellä toimii Åbo Akademin ympäristö- ja meribiologiaan keskittyvä Husön tutkimusasema.

Harvinainen näky kylän maisemassa

Ryttylän tuulimylly oli Hausjärven ainoa tuulimylly. Kyseessä oli mamsellimylly, joka tuohon aikaan oli kehityksen huipulla. Niitä rakennuttivat juuri kartanonherrat ja muut tilanomistajat mailleen. Mylly purettiin 1800-luvun lopussa, mutta onneksi Sigridin maalaukset säilyttivät siitä muiston.  

Ritva Lantz

Entinen kyläläinen

Lähteet

Sigrid Granfeltin maalaukset Utsikt från Hanneberg mot Ryttylä ja Utsikt från Ryttylä; Näköala Ryttylästä Turun museokeskus, Finna-verkkopalvelu

Sigrid Granfeltin kuva, www.Geni.com

Husö biologiska station www-sivut, https://www.abo.fi/huso-biologiska-station/

Akin keräilysivut, https://www.akiranta.com/www.akiranta.com/43975