Ryttylän Kakslammin alueen kaksoisrooli

22.4.2020

uonnonsuojelualueelle valmistuu petankkikenttä.

Kakslammin luonnonsuojelualueen reunalla, Ryttylän Kirin majan takana, näkyy alueen kaksoisrooli. Luonnonsuojelualue on aktiivisessa ulkoilukäytössä.

Sorakuopasta suojelualueeksi
Kaksoisroolia selvittää Vuokon luonnonsuojelusäätiön Pertti NupponenRuduksen kiinnostavalla videolla. Ruduksen entinen Ryttylän soranottoalue on nyt Kakslammin luonnonsuojelualue.
Pertti Nupposen mukaan tämä on alue, jossa on harvinaisia kasvilajeja, joita pitää hoitaa. Tärkeätä on pitää maan pinta avoimena ja se pysyy parhaiten avoimena, kun alueella liikutaan paljon.
Metsikössä majan takana on valmisteilla petankkipaikka, jonka takana näkyy valoisa hiekkatie. Ei voisi kuvitella olevansa sorakuopan maisemissa, jossa paahteessa viihtyvät omat lajinsa.


Ykslammin ulkoilualuetta kaikki?

Hausjärven kunnan sivuilla www.hausjärvi.fi kohdassa Kartta on lueteltu alueen tarjonta haulla Ykslammin ulkoilualue.
Lähinnä perinteiset paikat ovat Ykslammin puolella: uimaranta, kuntoilulaitteet, avanto, kuntorata, hiihtolatu, pulkkamäki ja laavu. Uudemmista on tällä puolella beach volley -kenttä.
Kakslammin puolella on frisbeegolfrata (18 väylää), kuntoportaat (195 askelmaa) ja valmisteilla oleva petankkikenttä.


Luontopolku tulossa, entä opaskartta?

Luontopolkua odotan, minne tuleekin. Kesällä valmistuu.
Ryttylän Kirin sihteeri Juhani Ahtinen kertoo tuoreita tietoja:

  • Luontopolun avajaiset on suunniteltu pidettäväksi torstaina 24.6.2020.

Juhani Ahtinen tuo aiheellisesti esiin alueen näköalapaikkaa:

  • Näköala portaiden yläpäästä Turkhaudan suuntaan on huikea. Toiveessa on ollut, että portaiden lähelle mäen korkeimmalle kohdalle hankitaan penkki sekä panoramakyltti, josta voi tunnistaa lähiseudun mäet.


Toivon, että pian tulisi myös koko aluetta esittävä liikkujan kartta. Maanmittauslaitoksen maastokartta on alueen tarjontaan nähden köyhä, ei oikein käy opaskartaksi.


Eeva-Liisa Niinioja
Kyläaktiivi