Saavatko ryttyläläiset tänä vuonna lahjapakettejaan kotikylään asti?

1.11.2023

Kuljetuskustannusten nousu, ympäristötietoisuus ja väestön vanheneminen on saanut sekä pakettien vastaanottajat, lähettäjät että kuljetuspalveluiden tarjoajat pohtimaan mikä on järkevä tapa hoitaa se viimeinen matkaetappi (ns. “last mile”) kuluttajan ja kuljetusyrityksen välillä. Niin myös Ryttylässä.

Vielä viime jouluna K-Market Saarisen ahkerat postitontut huhkivat täysiä työpäiviä joulunajan pakettiruuhkan parissa. Tänä vuonna vastassa on Ryttylän Salen automaatti, joka on tuiki tarpeellinen, mutta jo normaaleina kuukausina osoittautunut erittäin ruuhkautuneeksi. Avuksi on sentään tullut Vanhan Trokarin Schenkerin noutopiste, mutta aina ei voi valita kuljetusmuotojaan. 

Tässä kirjoituksessa käsittelen sekä kyläläisten kokemuksia, että julkisilta tahoilta ja kuljetusyrityksiltä tarjolla olevia mahdollisia ratkaisuja. Pakettien vastaanoton lisäksi aiheena on myös muut kirje- ja pakettipalvelut, kuten myös yrittäjien näkökulma pakettien lähettämiseen.

Sinne saat minne tilaat, eiku…?

K-Marketin lopettamisen jälkeen loppuivat Postin palveluiden lisäksi myös Matkahuollon palvelut kylältä. Ryttylä-ryhmässä Facebookissa on palveluista käyty useammankin kerran keskustelua, mutta mikä on tilanne nyt, aika tasan 6 kuukautta palveluiden päättymisen jälkeen? Tässä lyhyt tiivistelmä keskustelusta:

Aina kun Salen pakettiautomaatti on täynnä, vie Posti ns. “Ylivuotopaketit” automaattisesti lähimpään vapaana olevaan automaatti- tai noutopisteeseen. Posti ilmoitti kesällä asukkaille, että pääasiallinen noutopiste Ryttylälle on Riihimäen Kontiontien R-Kioski. Autolla tai muuten asiointia varten liikkuvat vastaanottajat voivat etukäteen ilmoittaa vastaanotto-osoitteeksi jonkin muun noutopaikan, toki sekin voi olla juuri silloin täynnä ja paketti lähteekin muuhun osoitteeseen. Paketteja menee ilmeisesti jonkin verran myös muihin Riihimäen pisteisiin, jopa Oittiin ja Tervakoskelle.

Matkahuollon lähin piste on Tervakoskella oleva K-Market, kotiinkuljetuksen maksullisuus vaihtelee lähettäjittäin.

Jos paketti tai muu lähetys menee oletuksena olevaan Postin “lähipisteeseen” Kontiontielle, pääsee sinne Ryttylän juna-asemalta ensin Riihimäkeen junalla ja sieltä kävellen puolituntia suuntaansa, R-kyydillä eli kutsuliikenteellä tai aikataululiikenteellä. Matkaan vierähtää 1-2,5 tuntia, josta kävellen 15 min - tuntiin riippuen kulkumuodosta ja ajankohdasta. Kontiontie on muun Riihimäen asiointikäynnin näkökulmasta erittäin syrjäisessä paikassa, vaikkain linnuntietä lähinnä Ryttylää. Autolla matka taittuu 14 minuutissa, mutta auto ei ole Ryttylän taajamassa asumiseen muuten lainkaan välttämätön, kaikki peruspalvelut ovat kävelyetäisyydellä tai lyhyen junamatkan päässä. 

Kaikkia lähetyksiä ei pysty tilaamaan kotiinkuljetuksella (mm. kirjattuja kirjeitä) ja kotiinkuljetuksesta saattaa tulla huomattava lisäkustannus. 

Tervakoskelle meneviin Postin ja Matkahuollon lähetyksiin on rajallisesti muita keinoja kuin oman auton käyttö. K-Marketin kauppias on luvannut verkkokaupasta tilattujen kotiinkuljetusten ohessa kuljettaa myös lähtetyksiä ja kaverilta voi pyytää kyydin. Koulupäivinä kulkee myös Janakkalan rajalta linja-autoreitti, johon kävelymatkaa kylän keskustasta on noin 2-3 kilometriä.  

Verkkokaupan kautta myyville yrittäjille tilanne on myös ongelmallinen, ei vain Ryttylässä, vaan myös laajemmin ympäröivällä haja-asutusalueella. Koska automaatti on täynnä vastaanotettavia lähetyksiä, ei lähetettäviä paketteja mahdu usein sekaan. Lisäksi lähettäminen saattaa vaatia usein joka tapauksessa asiointipisteessä asioimista, riippuen pakettien koosta ja lähetys- ja maksutavoista. 

Konstit on monet sanoi ryttyläläinen kun pakettiaan vastaanotti

Naapuriapu on ollut pakettien haussa oman auton puuttuessa korvaamaton apu. Vanhan Trokarin Schenker-piste oli positiivinen yllätys monelle. Silti moni keskusteluun osallistuneista on haaveillut, että Sale laajentaisi tilojaan pakettipalveluille. Ilman investointeja se ei varmasti onnistuisi sisätiloihin. Onkohan selvitetty Matkahuollon 2021 lähtien käyttöönottamia ulkoautomaatteja: https://www.matkahuolto.fi/palvelupisteverkosto/sovelluksella-toimivat-ulkoautomaatit? Kaikki automaatteja tarjoavat kuljetusyritykset eivät ihan ilmaiseksi tai mihin tahansa automaattejaan tuo, kävijämäärään tulee olla vähintään tietyn kokoinen, jotta se katsotaan kannattavaksi, ja joissakin tapauksessa automaatista pitää jopa maksaa.

Tätä kirjoittaessa en myöskään tiedä, onko Sale hakenut tämän vuoden avustuksia harvaanasutun alueen postipalveluille, sellaisia nimittäin olisi ollut tarjolla Ruokavirastolta nimenomaan kylissä toimivien kauppojen oheen:

Myös jotkin kunnat, kuten Hartola, ovat tukeneet takauksen muodossa sitä, että kunnassa on säilynyt Matkahuollon asiamiespiste: https://www.itahame.fi/paikalliset/786704. Kunnalta saatettaisiin myös tarvita taustatukea perustelemaan miksi Kontiontien R-Kioski ei välttämättä ole se lähin ja helpoin Postin asiointipiste ryttyläläisille tai

Entä jos ei niitä paketteja tulisikaan? Mitä jos kuluttaisimme vähemmän, ekologisemmin tai lähituottajien avulla? 

On tietysti myös hyvä miettiä, että mitä jos niitä paketteja ei olisikaan niin paljon, eli miten saataisiin ostaminen tapahtumaan enemmän kylällä tai kyläläisten yhteistoimin? Ovatko ratkaisuna netin kirppisryhmien lisäksi yhteishankinnat, myyjäiset, kirpputorit, maalaismarkkinat vai yhteiset kauppareissut lähistölle?

Entä jos annetaankin lahjaksi palveluita? Mitä sinä teet jo nyt tai olet valmis tekemään lisää? Tai mitä jäisit paitsi, jospaketteja ei tulisi?

Kehitetään yhdessä lisää, seuraavaksi vuorossa kyläillat 5.11. Ja 16.11.2023, katso lisätiedot täältä: https://www.ryttyla.net/blogi/ryttylan-kylaillat-marraskuussa-2023

Marjukka Niinioja, kylätoimija

P.s. omaa sydäntä lähellä ovat kaikki dataan liittyvät ratkaisut ja soisinkin, että Posti käyttäisi julkisen liikenteen reitti- ja aikatauludataa asiointi- ja Postin omien toimipisteiden sijainnin suunnnitteluun