Ryttylän kioskeista jäi makeat muistot ja muutama kuva

1.9.2020

Hausjärvellä toiminut kioski, kuva Aki Rannan kokoelma

Vanhat kioskit saivat Ryttylän entiset lapset muistelemaan ostoksiaan. Kuviakin toivoivat. Ennen ei ollut kännyköitä, millä kuvia napsia.

Kioskit kyllä kiinnostavat muitakin. Mommilan Kyläkauppamuseossa on ollut vanhoista kioskeista pienimuotoinen valokuvanäyttely. (Museo on 30.8. suljettu tältä kesältä.)

Ryttylässä rakennettiin
asemakioskeja

Aki Ranta on löytänyt Lasse Toivolan kirjasta tiedon, että Ryttylän aseman lähellä rakennettiin 1930-luvulla pieniä kioskeja. Niitä toimitettiin asemille eri puolille Suomea. Ryttylän asemalle sellainen tuli vasta noin 10 vuotta myöhemmin Pohjanmaalta. Toki Ryttylässä valmistettu.

Kuitenkin kuvia vanhoista kioskeista saa melko turhaan hakea. Tarkkasilmäinen kyllä saattaa jostain isommasta kuvasta löytää.

Vanhemman polven
kioskimuistoja

Ritva Lantz tietää ja muistaa paljon. Hän kertoo kylän kioskeista.

Tiettävästi Ryttylän vanhin kioski oli Eelin kioski, jota piti Eelin Aho.

Eeva ja Toivo Mäkisen kioski oli melkein Ahjoa vastapäätä tien toisella puolen, aika lähellä rataa. Sieltä käytiin ostamassa jäätelöä. Kioskilla oli pieni terassi, jossa istui miehiä kaljaa juomassa. Mäkisen kioski oli auki vain kesäisin. Se toimi 1950–60-luvulla.

Mäkisen kioski oli radan länsipuolella.
Hinkin ja Saarisen kaupat ennen
Vanha Saarisen kauppa kioskeineen, kuva Aki Rannan kokoelma

Helle Saarisen kaupan kioski vanhan Saarisen kaupan vieressä oli auki kesäisin. Se toimi 1950–60-luvulla.

Ryttylän asema, n. 1950-luku, kioski keskellä, kuva Aki Rannan kokoelma

autatiekirjakaupan kioskia asemalla kutsuttiin Ellan kioskiksi, koska kioskin myyjä oli Ella Sinilehto. Kioski oli toiminnassa vuoden ympäri. Siellä myytiin lehtiä, karamelleja, tupakkaa ja kaikkea tarpeellista tyyliin R-kioski.

Uudemman ajan
kioskeja

Ritva Lantz jatkaa:

Hetun kioski, jota nuoriso muistelee, oli Helvi Kataviston kioski Ahjoa vastapäätä. Toiminnassa varmaankin 1970-luvulta. Sieltä sai niitä nallekarkkeja ja muitakin irtokarkkeja. Tämä oli selvästi jo uuden ajan kioski valikoimiltaan.

Vihreästä kioskista Säästöpankin ja Helmilänkoivun välissä Ritvalla ei ole mitään tietoa. Se on uudempaa aikaa, josta hänellä ei ole muistikuvaa.

Omavalinta, joka keskusteluissa myös mainittiin, olisi ollut ”rihkamakauppa” Tiusasen talossa entistä
apteekkia vastapäätä (Vanhan Trokarin risteyksessä).


Löytyykö Ryttylän kioskikuvia vielä?


Tähän kirjoitukseen on koottu kuvia, joissa kylän kioskeja näkyy. Löytyykö lisää?


Olisiko Mommilan Kyläkauppamuseon kioskikuvanäyttely semmoinen, että sitä voisi lainata näytteille kyläkirjastoon? Vai olisiko pettymys, jos siellä ei olisi Ryttylän kioskikuvia?


Eeva-Liisa Niinioja
Kyläaktiivi

Tietolähteinä
Ritva Lantz, entinen ryttyläläinen
Aki Rannan kokoelmat