Nimikkotiet ainutlaatuista Ryttylän Korvenkulmalle

28.9.2021

Ainonkatu alkaaLasitehtaantieltä ja päättyy Vilhontiehen. Kuva E-LN.

⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Onko kylämme Korvenkulmalla asunut erityisenansioituneita kyläläisiä? Heillä on nimikkotiet, vaikka se muuten ei Ryttylässäole tavallista.

Ryttylässä on vain muutama muu katu nimettyhenkilön mukaan, on ainakin Tammerintie ja Tuovintie. Leo Jokelan nimikkotietäon Facebookin Ryttylä-ryhmässä kaivattu, mutta jääkö se toiveeksi?

Tiet nimetään kaavoituksen yhteydessä

Hausjärvenkunta ohjeistaa, että liikenneväylät ovat kaava-alueilla katuja ja niiden nimeäminentapahtuu kaavoituksen yhteydessä. Ryttylässä nimiä on alettu virallisesti antaaehkä vuodesta 1979, kun kylän yleiskaava hyväksyttiin.

Korvenkulman nimikkotiet tässä kartalla, jonka julkaissut Hausjärven kunta (ei julkaisuvuotta). Kuvasi E-LN.

RitvaLantz on kertonut Korvenkulman henkilöt,joiden mukaan tiet on nimetty:

Vilhontie– Vilho Ventola

Paavontie– Paavo Kuttila

Väinöläntie– Väinö Niittylä

Pentintie– Pentti Lindroos

Ainontie– Aino Alhainen

Ritva korostaa, ettämyös teiden nimillä on historiansa. Niillä kunnioitetaan alkuperäisiäasukkaita.

Korvenkulman teidennimien takaa löytyy minulle myös ”uusia” ihmisiä. Ryttylän tiet on nimetty senjälkeen, kun muutin Helsinkiin. Paluumuuttajana niissä on ollutopettelemistakin.


Vilho Ventolan työn jälkikin näkyy

Minulle tutuin nimi listalla on Vilho Ventola,Ventolan Viki. Hän teki minun mielestäni aina töitä. Ehkä tätä vaikutelmaa lisäsi,että hänen yrityksensä oli siinä heidän pihapiirissään. Mutta ei se vain siitäjohtunut.

Näin kuvailee Unto Savolainen Ventolansementtivalimoa kirjassaan Muistelus sodanjälkeisiltä vuosilta (s.23): ”Sodanjälkeisinä vuosina Lasitehtaan korveksi nimetyllä asuinalueella aloittiVentolan Vilho valimon hommia pienessä verstaassaan omakotitalonsapihapiirissä. Laajentaen sitä myöhemmin ajanvaatimukset täyttäväksi työtilaksi.Aamusta aikaisin ja iltaan myöhään mies ryski ja jyski tehtaallaan tyydyttäentuotannollaan paikkakunnan ja lähiympäristöjen tarpeet.”

Kelpasi kylässä rakentaa, kun läheltä saiviemäriputket ja kaivonrenkaat kansineen.

Teiden nimeämisessä arvostetun henkilön mukaanon ideana myös se, että hänet muistettaisiin. Mitä sinä muistat näistä listanhenkilöistä?

Eeva-LiisaNiinioja

Kylätoimija