Röyhkeä ryöstöyritys Ryttylässä

17.8.2021

Pankki oli juuri avattu. Kello oli 10.10. Pankin avoimesta ovesta livahti nuori mies kasvoillaan naamio ja kädessään pistooli. Pankin virkailijat neiti Anna Helkas ja rouva Mimmi Jukarainen, jotka juuri olivat aloittaneet työnsä pienen pankin tiskin takana, huomasivat miehen vasta tämän komentaessa - Kädet ylös. - Näin kuvailee Itä-Häme-lehti tilannetta Ryttylässä Hausjärven säästöpankin konttorissa torstaina 11.8.1938.

Uutinen Ryttylän ryöstöyrityksestä levisi pian koko Suomeen ja julkaistiin lyhyesti tai värikkäin sanakääntein kuvailtuna parissa kymmenessä sanomalehdessä suomeksi ja ruotsiksi.

Helsingin Sanomat 12.8.1938

Pelottomat pankkineidit

Tilanne pankissa eteni nopeasti.

– Mies uhkasi naisia pistoolilla ja otti askelia kohti kassakaappia. Uhkauksesta huolimatta Mimmi Jukarainen kääntyi sulkemaan kassakaapin oven, ja samassa roisto iski häntä hiekkapussilla päähän. Silloin Anna Helkas yritti tarttua kiinni rosvoa kurkusta. Ottelua jatkui muutaman sekunnin. Hiekkapussi ei ollut tainnuttanut rouva Jukaraista, ja hän alkoi huutaa apua.

Avunhuudoista pelästyneenä roisto lähti juoksemaan pakoon. Julkea ryöstöyritys siis raukesi tuloksettomana.

Oma-aloitteiset paikkakuntalaiset

Tieto ryöstöstä levisi kylässä nopeasti. Ja tarinat myöhemmistä vaiheista vaihtelevat. Yhden tiedon mukaan kukaan ei ollut kiinnittänyt huomiota pankista pakenevaan mieheen, vaikka talo sijaitsi vilkkaalla paikalla maantien varrella. Toisen tiedon mukaan miehen nähtiin ase kädessä juoksevan ulos pankista ja pakenevan metsään.

Myöhemmin jonkun mieshenkilön oli nähty kiireisin askelin kulkevan rautatieaseman takana olevassa mäessä, missä oli kumpuilevaa metsämaastoa.

Havainnon oli tehnyt tiilitehtaan isännöitsijä Nieminen, joka nopeasti muodosti tehtaan työmiehistä ketjun. Kun vapaaehtoisia etsijöitä saatiin lisää, alkoi takaa-ajo laajalla alueella. Vihdoin saapuivat poliisit sekä lääninetsivä Ahokas, joiden johdolla etsintää jatkettiin myöhään yöhön, mutta tuloksettomana.

Etsinnät jatkuivat, rosvo jo tavoittamattomissa

Ryöstäjää etsittiin seuraavana päivänäkin. Ja joitakin todennäköisesti hänelle kuuluneita tavaroita löytyi metsästä. Etsintöjä haittasi se, ettei miehestä ollut kunnollisia tuntomerkkejä. Pelästyneet pankkivirkailijat eivät osanneet kuvailla miestä tarkemmin. He arvelivat miehen olevan alle 20-vuotias, ehkä 16–17-vuotias. Vähitellen tuntomerkit tarkentuivat, kun pankin vieressä olevan kahvilan pitäjä muisti kahvilassa istuneen tumma-asuisen miehen, joka oli tilannut kupin kahvia ja pullan ja poistunut kello 10.

Urhoolliset pankkineidit palkittiin

Röyhkeä pankkirosvo jäi etsijöiden ponnisteluista huolimatta tavoittamatta. Jos rosvo myöhemmin löytyi, asiaa ei ainakaan laajasti uutisoitu. Urheat pankkineidit kuitenkin palkittiin. Kassavakuutusyhtiö myönsi kummallekin naiselle 500 markan palkkion urhoollisesta esiintymisestä.

Pankki sijaitsi sodan jälkeen tämän talon vasemmassa laidassa. (Kuva kirjasta: Muistelus sodanjälkeisiltä vuosilta)

Ritva Lantz
Entinen kyläläinen

Lähteet
Kansalliskirjasto, Digitaalinen sanomalehtiarkisto, useita sanomalehtiä