Näitä polkuja tallaan kai viimeiseen asti…

21.9.2021

Niin lauloivat Matti ja Teppo ja niin ajattelin minäkin. Mutta monet Ryttylän poluista ovatkin hävinneet hakkuuaukioille tai käytön puutteesta.
Lapsena kävelin pellonpientareen polkua Vähä-Vehkomäkeen. Sama polku jatkui meiltä vastakkaiseen suuntaan itään päin harjua ylös. Myöhemmin olen ajatellut, että se oli ehkä taksvärkkipolku Vähä-Vehkomäen torpasta Ryttylän kartanolle.
Oli muitakin polkuja. Vehkatieltä pääsi kääntymään Ykslammille johtavalle polulle.  Ainontien päästä voi mennä jännittävää metsäpolkua Ryttyläntielle ja Vehkomäentielle.

Jokamiehenoikeudet hyvää oppia

Jospa kävelisin pikkuteitä pitkin? Niin olen tehnytkin. Entä kun mieluisan tien varteen on ilmestynyt kyltti Yksityisalue/Asiaton oleskelu kielletty?
Tutkin Ympäristöministeriön Jokamiehenoikeudet -esitettä ja opin tällaista:

  • Saa liikkua jalan, hiihtäen tai pyöräillen muualla kuin pihamaalla ja erityiseen käyttöön otetuilla alueilla (esimerkiksi viljelyksessä olevat pellot ja istutukset)
  • Alueen käyttöön jokamiehenoikeudella ei vaikuta, kuka alueen omistaa
  • Yleiset tiet on tarkoitettu kaikille. Yksityisillä teillä (esimerkiksi mökki­- ja metsätiellä) saa kulkea jokamiehenoikeudella jalkaisin, polkupyörällä ja ratsain.
  • Ei saa pystyttää kulkemisen kieltävää taulua, jonka asettamiseen ei ole lakiperustetta.

Ohittaisinko maanomistajan kieltokyltin ja vetoaisin jokamiehenoikeuksiin, jos tulee ongelma? 

Kakslammin luontopolku hyvä valinta

Kakslammin luontopolku alkaa Ykslammin parkkipaikalta. Kuva E-LN

Taidanpa olla ottamatta riskiä joutua riitaan maanomistajan kanssa. Näinä aikoina lienee helpointa tallata merkittyjä polkuja. Ryttylässä Kakslammin luontopolku on todellinen aarre, vaikka sinne on kylältä vähän matkaa ja vilkas tie. Luontopolulle opastetaan kannustavasti: Poluilla pysyminen auttaa löytämään luontopolun infotaulut, mutta voit myös poiketa polulta, koska maanpinnan kuluminen ja avoimena pysyminen on hyödyllistä paahdealueen kasveille.

Eeva-Liisa Niinioja
Kylätoimija

Lähde Jokamiehenoikeudet, ympäristöministeriön nettisivuilla