Mistä löydämme tietoa Ryttylän lähihistoriasta?

10.8.2021

Netissä voi helposti tallentaa omaa historiaa, kirjoittaa ja jakaa kuvia. Ryttylän kyläyhdistyksen blogi toimii toivottavasti herätteenä.

Facebookin Ryttylä-ryhmä on runsas tietolähde, mutta hankalasti selailtavissa. Olen huomannut, että kirjat ovat kätevämmin ulottuvilla, kun kirjoitan. Säilyvätkin varmemmin.

Historiikit ja muistelukset

Tärkeitä lähteitä ovat Ryttylän koulun historiikit. Jorma Tammer kirjoitti Ryttylän kansakoulun 60 v-historiikin ja Lasse Toivola koulun 100 v-historiikin Kaalperin översti ja Ryttylän koulu. Niissä kerrotaan myös koko kylän tapahtumista.

Unto Savolaisen Muistelus sodanjälkeisiltä vuosilta on hyvä, vaikka huumori on välillä rohkeatakin. Kylän talojen kuvia olen usein siitä selaillut, vaikka kuvat ovatkin vähän harmaita.

Erityismaininta näille:

  • Sotavamma nuoruusmuistona -matrikkeli muistuttaa myös Ryttylän sotainvalidien kokemuksista. Kirjan toimitti Unto Savolainen, sotainvalidi itsekin.
  • Historiikki Ryttylän Työväenyhdistys 70-vuotta 1928–1998, kirjoittaja Soile Varis.


Seudun historiaa laajasti

Veijo Meri Täynnä liikettä -kirjan Hausjärvi -osuus on minulle ehtymätön lähde. Hannes Sihvo ja Risto Turunen ovat kirjan kirjoittajat.

Oiva Keskitalon Hausjärven historia on todellinen tietojärkäle, josta Ryttylän historiaa on tarkalla silmällä etsittävä, mutta vaivannäkö usein palkitaan.

Eeva-Liisa Niinioja
Kylätoimija

Lähteet: kaikki mainitut julkaisut ovat lainattavissa Hausjärven kunnankirjastosta.