Kesäloman kynnyksellä

9.6.2020

Todistustenjakopäivänä Ryttylän koululaiset lauloivat alakoulun päättäville 6. luokkalaisille perinteisen Näkemiin-laulun hieman sanoja muunnellen: ”Ei huomispäivän teitä voi kukaan aavistaa. On joskus kyyneleitä ja joskus koronaa...”

Eipä tuota voisi paremmin tiivistää. Korona saapui Suomeen ilman että osasimme aavistaa saatikka tasoittaa tietä sen saapumiselle.

Etäkouluaika onnistui

Ryttylässä saatiin kuitenkin todella ripeästi etäopetus pystyyn, onneksi koulussa on jo hyvin harjoiteltu digitaitoja kaikilla luokka-asteilla!

Korona-aika ravisutteli perheiden arkea hyvin eri tavoin. Me vanhemmat koemme, että Ryttylän koulussa oli hyvin ymmärrystä perheiden erilaisille tilanteille.

Etäopetus oli ammattitaidolla toteutettua, laadukasta ja mielekästä. Opettajat pystyivät huomioimaan oppilaat yksilöinä ja henkilökohtaista ohjausta pystyttiin antamaan videopuhelujen ja WhatsApp viestien välityksellä.

Yhteiset pelisäännöt

Hausjärven kunnassa oli sovittu yhteiset pelisäännöt etäopetukselle, joka mahdollisti sen, että oppilaita pystyttiin kohtelemaan tasa-arvoisesti. Me vanhemmat saimme kiitettävästi tietoa tilanteesta niin sivistysjohtajalta kuin koulun rehtoriltakin.

Kunnassa toimittiin hienosti myös kouluruoan suhteen, sillä melko nopeasti alettiin koteihin jakamaan etäkoululaisille ruokakasseja paikkaamaan kouluruoan puutetta.

Onkin syytä välittää lämpimät kiitokset etäkouluajan menestyksekkäästä järjestämisestä niin koulun henkilökunnalle kuin kunnan sivistystoimelle ja ruokapalvelullekin!
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠
Katse tulevaan

Erikoisen kevään jälkeen suuntaamme katseita jo tulevaan. Syksyllä toivottavasti pystymme palaamaan jo normaalimpaan arkeen ja vaikka koronan toinen aalto tulisikin, olemme tällä kertaa jo paremmin valmistautuneita. Syksyllä myös varmasti kerrataan etäkouluaikana opiskeltuja asioita ja pidetään huolta, että kukaan oppilaista ei jää opetuksessa jälkeen. Voimme olla luottavaisin mielin tulevaisuuden suhteen.

Ryttylässä odotetaan kuumeisesti uuden koulurakennuksen valmistumista. Hanke on edelleen aikataulussa ja uuteen kouluun päästään opiskelemaan kevätlukukauden alkaessa tammikuussa 2021. Koulun uudet tilat tulevat palvelemaan nykytarvetta erinomaisesti ja lisäksi tilat mahdollistavat monenlaista harrastustoimintaa kylällä.

Yläkoulupohdintaa

Rakennuksessa on varaa myös oppilasmäärän kasvamiseen, vaikkakin nykyajan haasteena lienee syntyvyyden väheneminen. Kunnassa on reagoitu tähän haasteeseen teettämällä palveluverkkoselvitys, jossa punnitaan mahdollisia muutoksia perusopetukseen oppilasmäärän vähentyessä (Kunnanhallituksen pöytäkirja). Selvitystä käsitellään valtuustoseminaarissa 16.6.

Jospa spekuloidaan perusopetuksen tulevaisuutta hetkinen. Uuden koulun rakentamisen myötä meillä on Ryttylässä vetovoimainen koulukeskus ja olisi hieno jatkumo saada myös yläkoulu kylälle.  Ryttylän koulun uudet tilat voisi palvella myös yläkoulua, mikäli koululaisten määrä vähenee reilusti. Ryttyläläisistä suurin osa melko todennäköisesti valitsisi oman kylän yläkoulun, mikäli sellainen olisi.

Näin pienessä kunnassa ei kannata pitää kahta yläkoulua kuitenkaan. Tällä hetkellä yläkoulun sijainti Oitissa on Ryttylästä katsoen epäkäytännöllinen ja siksi naapurikunnat vetävät yläkoululaisia puoleensa. Kunnassa kannattaisikin miettiä, miten oman kunnan yläkoulusta voisi tehdä houkuttelevamman, vaikka sijaintiin ei voitaisikaan vaikuttaa. Sijainti on kuitenkin vain yksi tekijä vaakakupissa ja hyvillä kulkuyhteyksillä sijainnin hankaluutta voidaan tasoittaa.

Mielenkiinnolla jäämme seuraamaan minkälaisia päätöksiä kunnassa tehdään perusopetuksen järjestämisestä.

Aurinkoista kesää kyläyhdistyksen blogin lukijoille! Pysytään terveenä!

Kirsi-Maria Lankinen
Ryttylän koulun vanhempainyhdistyksen puheenjohtaja