Ryttylä voisi olla luontoyrittäjän paikka

19.5.2020

Puujoen rantaa Ryttylässä toukokuussa 2020. Kuva E-LN

uujoki on ikivanha kulkuväylä, Veijo Merelle sotajoki.  Nyt se on rauhaisa väylä melojille. Voisiko joki tuoda muuta? Mennään tulevaan aikamatkalle!

Ketkä muuttavat Puujoen varteen?

Aurinkorannan alue on hyvä asuinpaikka luontoyrittäjälle, jolla on Puujoen rannassa kanoottivuokrausta. Yrityksen tapahtumat ja työpajat voi järjestää kylän luontokohteissa ja uudella koululla. On helppo ideoida päiväretkiä ja kyläkävelyjä luonnosta ja historiasta kiinnostuneille. Ryttylässähän on kohteita: Ykslammin ulkoilualue, Kakslammin luonnonsuojelualue ja Kolmilammin kierros kartanoineen. Vanajaveden melontareitillä Ryttylä on poikkeamispaikka, vetonauloina kylän kahvila ja ravintola.

Ryttylän uusi yläkoulu vetää Aurinkorantaan opettajia, jotka osan viikosta tekevät alallaan omia kehitysprojektejaan ja sukkuloivat Suomen kasvukolmiossa Helsinki-Tampere-Turku.  Muutkaan asukkaat eivät tee viisipäiväistä työviikkoa pitkän matkan takana. Tapahtumiin saa asiantuntija-apua naapurista.

Naapurikunnissa on luontoyrittäjiä

Palaan todellisuuteen. Janakkalassa ja Mäntsälässä on jo luontoyrittäjiä.  Ovat ikivanhalla reitillä Suomenlahdelta Puujoen kautta Hämeeseen. Kas tässä:

Luontoisa nimellä toimiva Enicare yhdistää tapahtumiinsa paikallista historiaa. Yrittäjä tarjoaa melontaa, marjastusta, sienestystä, lumikenkäilyä, yrtti- ja linturetkiä sekä tähti-iltoja. Uudellamaalla Elämyksen Taika keskittyy virkistys- ja työhyvinvointipäivien ohjelmiin ja kokouspäivien kevennyksiin. Ulkona. Metsässä. Meloen. Nyt on tarjolla villiyrttiretki enintään 9 hengelle, turvavälein.

Yrittäjä Erja Niemelä Luontoisasta Turengista lähettää tänne terveisiä: ”Maaseutu on hyvä paikka luontoyrittäjälle ja yhteistyö muiden yrittäjien kanssa kantaa aina hedelmää. ”

Kylän yhteistyöverkot tukena

Yrittäjät kehittäisivät omat ideansa, mutta he voisivat hyötyä kylän yhteistyöverkostoista. Esimerkiksi Ykslammin-Kakslammin alueella Ryttylän Kiri ry on hyvässä yhteistyössä Hausjärven kunnan ja Vuokon luonnonsuojelusäätiön kanssa. Uusia yhteistyökuvioita syntyisi.

Lapsiperhe ei varmaankaan saisi Ryttylässä heti koko toimeentuloaan luontoyrittäjyydestä. Toinen vanhemmista kävisi töissä hyvien yhteyksien päässä ja etäpäivinä nauttisi Aurinkorannan maisemista.

Kaiken onnistumista edistävät Ryttylän kolme plussaa: sijainti, sijainti ja sijainti. Kun Hausjärven kunnan päättäjät linjaavat yhteistä tulevaisuuttamme, toisi päätös yläkoulusta Ryttylälle vielä lisäplussan.

Eeva-Liisa Niinioja
Kyläaktiivi