Ryttyläläinen, ole ylpeä siitä, mitä täällä on ja on ollut

21.2.2023

”Näkymä Ryttylästä”, akvarellimaalaus, taiteilija Signe Granfelt

Tunnistatko tuulimyllykuvan paikan? Onko se jossain ulkomailla, jonne voit vain haaveilla pääseväsi? Italiassako?

Kuvassa on Ryttylän kartanon tuulimylly 1800-luvulla. Tuulimyllyä ei enää ole - eikä kartanoakaan, sen rakennuksia kylläkin. Mutta tämän ”Näkymä Ryttylästä” -maalauksen maisema meillä on kuin kartanon aikaan. Maalauksen kuvaa on kiva katsella, jos ei juuri nyt tarvitse tuulimyllyn palveluja.

Kuvat ja muistot ovat tärkeitä

Minusta on tärkeätä tuntea olevansa arvokkaassa ja kauniissa ympäristössä. Sitä ei voi ottaa meiltä kokonaan pois niin kauan kuin on valokuvia, maalauksia, muistikuvia ja muistoja.

Päivittäin tarvittavien palvelujen saamisessa eivät kuvat korvaa – no verkkokaupassa toki auttavat. 

Joskus palvelu ei korvaudu millään

Ryttylän terveysaseman toiminta lopetettiin 30.4.2016. Kyläyhdistys keräsi kesällä 2015 lähes 1300 nimeä adressiin terveyspalvelujemme puolesta. Terveyskeskuksen kuntayhtymä päätti kuitenkin keskittää seudun terveyskeskuslääkärit Riihimäen sairaalaan, josta piti tulla osaamiskeskus. Nyt sitten selvitellään, tuleeko Riihimäen asemanseudulle sote-keskus ja hylätäänkö vanha sairaala (Aamuposti 24.1.2023).

Saarisen kauppa Ryttylässä, K-Market Saarinen, lopettaa 30.4.2023 (Aamuposti 9.2.2023). Samalla loppuvat siellä postin ja Matkahuollon palvelut. Tilaan ei tule uutta ruokakauppaa. Monille asiointimatka pitenee. Saleen on jo tullut pakettiautomaatti.

Terveysasemalta on muistoja lääkäristä ja hoitajista. Saarisen kaupan palveluista meillä on vielä tuoreita muistoja. Kannattaisiko muistella, jos on saanut hyvää palvelua? Ylipäänsä keskustelu on hyödyllistä. Voi löytyä uusia ratkaisuja.

Joskus palvelu korvautuu toisella

Vanha Saarisen kauppa kylätiellä, vielä yksikerroksisena
Sama Saarisen kauppa, kaksikerroksisena - nykyinen Ravintola Vanha Trokari

Ensimmäinen Saarisen kauppa Ryttylässä oli yksikerroksinen rakennus nykyisellä Vanhalla Kylätiellä (kuva 2a). Taloa korotettiin, että saatiin lisää asuintilaa. Rakennuksessa toimii nyt Ravintola Vanha Trokari (kuva 2b).

Muita aikanaan yllättäneitä muutoksia:

• Ryttylän kirjasto lakkautettiin, mutta kyläläiset perustivat kirjoille uuden kodin, kyläkirjaston

• Ykslammin vanha sorakuoppa muuntui Kakslammin luonnonsuojelualueeksi.

Muistaako kukaan, miten Kakslammin alueen luova ratkaisu löytyi? Voisimmeko oppia siitä jotain?

TEKSTI Eeva-Liisa Niinioja


LÄHDETIETOA

• Tuulimyllystä ja maalauksesta Aki  Rannan sivuilla https://www.akiranta.com/www.akiranta.com/43975

• Ritva Lantz kirjoitti blogissamme 4.5.2021 tuulimyllystä https://www.ryttyla.net/blogi/tuulimylly-ryttylassa-mutta-missa