Kyläkävelylle yhdessä tai omatoimisesti kartta kädessä

2.11.2021

Kyläkävelyä toivotaan. Ryttylän kyläkävelyraportti vuodelta 2011 on valmisteluun hyvä pohja. Kakslammin luonnonsuojelualue toki pitää nyt lisätä.

Ryttylän hienot alueet esille

Luonnonsuojelualueesta kertovaan blogikirjoitukseeni tuli aikoinaan kommentti Hämeen Kylien toimistolta. Toivoivat, että osallistumme Ryttylä-blogilla Avoimet Kylät verkossa -päivään. Perusteluina ”… nostetaan esille kylien ulkoilumahdollisuuksia ja kannustetaan ihmisiä tulemaan kylille ulkoilemaan omalla ajalla. Teillä on hienot alueet Ryttylässä”.  Olemme sitten osallistuneet blogilinkillämme kaksi kertaa Avoimet Kylät verkossa -päivään. Olisiko nyt aika osallistua Avoimet Kylät -päivään taas ”oikeasti”, kävellen?

Mitkä kohteet Ryttylässä kiinnostavat?

Ryttylä-blogissa olemme liikkuneet Ykslammin ulkoilualueella, Kakslammin luonnonsuojelualueella, Kolmilammin kierroksella, vanhalla kartanoalueella ja entisillä taksvärkkiteillä. Olemme kulkeneet Vanhalla Kylätiellä - kuululla Ryttylän raitilla- ja muistelleet kylämme historiaa. Keskiaikaisesta kylästä kasvoi asemakylä Helsinki-Hämeenlinna-rautatien myötä. Toki täällä Puujokilaaksossa on ollut asukkaita jo kivikaudella.

Reitin pysähdyspaikoille opasteet?

Toivon, että voisimme järjestää kyläkävelyn Avoimet Kylät -päivänä 11.6.2022. Opastussuositus vuodelta 2011 pätee nytkin: ”Kylän maiseman ja teollisuuden historia ansaitsisivat tulla esiin. Niistä voisi tehdä opastetun menneisyyden/kadonneen maiseman kyläpolun. Polku voisi olla virtuaalinen tai fyysinen.”

Ryttylän kyläkävelykartan punaisella merkittyä reittiä voisi kehittää esimerkiksi niin, että pysähdyspaikoissa kulkijan nettikartalle aukenisi opastustekstejä. Silloin voisi käydä kyläkävelyllä myös omatoimisesti. Laminoidut kyltit tilapäisopasteina voisi myös luoda kyläpolun esimerkiksi viikonlopun ajaksi.

Nyt olisi aikaa miettiä reittitoiveita. Koko kylää emme kerralla ehdi kiertää. Ensimmäisellä kyläkävelyllä sitä yritimme, mutta juttua riitti ja pysähdyksiä, joten ehdimme puolet aiotusta.

Eeva-Liisa Niinioja
Ryttylän kyläyhdistys ry:n viestintävastaava
ryttylayhdistys@gmail.com

LÄHTEITÄRyttylän kyläkävelyistä on nettisivuillamme www.ryttyla.net. Sieltä voi ladata Ryttylän kyläkävelyraportin ja kyläkävelykartan, molemmat vuodelta 2011.