Ryttylän koulu on kohta 130 vuotta vanha!

1.6.2021

Ryttylän uusi koulu (Kuvat E-L Niinioja)

Ryttylän koulu aloitti toimintansa syksyllä 1891 omassa rakennuksessaan, nykyisessä kyläkirjastossa. Uusin koulurakennuksista otettiin käyttöön tämän vuoden alussa.


Uudella koululla kokoontuu tänään Hausjärven kunnanvaltuusto, mutta korona-aikana voi seurata kokousta vain etäyhteydellä. Itse pääsen yllätyksekseni kokoukseen valtuutetun varahenkilönä.


Oma koulu on iso juttu

Isoisäni Otto Niinioja oli aikoinaan Ryttylän koulun johtokunnassa. Kyselin joskus Hausjärven kunnasta arkistotietoja hänen toiminnastaan. Sain otteen kunnanvaltuuston syyskuun 1917 kokouksen pöytäkirjasta. Siinä minua pysähdytti aivan toinen asia kuin isoisäni toimet: kaikilla kouluilla ei ollut omia rakennuksia!

Valtuusto päätti silloin ”alakansakoulujen luokkahuoneiden vuokravaatimuksista ”:
esimerkiksi vuorata luokkatilaa

  • Turkhaudan koululle J.K. Tammiluodolta ilman lämpöä 150 markan maksusta lukukaudelta
  • Oitin koululle Palokunnan talolta 100 markan maksusta lukukaudelta.Ryttylässä aluksi yksityiskoulu

Ryttylän koulu tietenkin puuttui vuokralistasta, sillä kun oli oma koulutalo lahjoituksena Ryttylän kartanonherralta Hugo Standertskjöldiltä. Tämä oli alun perin tarjoutunut lahjoittamaan Hausjärven kunnalle kolme tynnyrinalaa maata koulua varten ja vanhan oluttehtaan hirret. Kunta ei uskaltanut ottaa lahjoitusta vastaan, koska pelkäsi koulusta aiheutuvan jatkuvia kuluja. Kartanonherra perustikin sitten koulun itse.


Ryttylän koulu aloitti siis yksityisenä kouluna. Vasta lähes parinkymmenen vuoden jälkeen kunta otti koululahjoituksen vastaan, kun Hugo Standertskjöld oli myynyt kartanonsa.


Koulu ei ole pelkkiä seiniä
⁠⁠⁠⁠⁠⁠⁠Koulun tulee olla paras mahdollinen oppimisympäristö lapsille. Millainen se on, sen lopuksi me aikuiset päätämme. Lasten pitää voida luottaa siihen, että teemme hyviä päätöksiä, jotka kestävät aikaa.

Kouluympäristössä tärkeitä ovat turvalliset aikuiset. Ryttylän koulusta mieleen tulee tietenkin rehtori Antti Niskanen.  Ilahduttava lukijavinkki kertoo, että koulua on onnistanut muidenkin työntekijöiden kohdalla. Vinkkaaja kertoo, että talonmies Jorma Liljeforson monen, monen lapsen asioissa ja pulmissa ollut apuna ja turvana koulussa ja koulun ulkopuolella. Kysytään Jormalta, lipsahtaa helposti lasten suusta.”

Hienoa kuulla! Kun koronarajoitukset puretaan ja pääsemme uuteen kouluun tutustumaan, voi kyläblogissakin tarkemmin esitellä sitä lasten oppimisympäristönä.

Ryttylän vanhin ja uusin koulurakennus Koulutien sillalta kuvattuina.

Eeva-Liisa Niinioja
Kylätoimija