1.

Ryttyläläiset ovat näyttäneet mallia siitä, mitä osallistuvalla budjetoinnilla, talkoovoimilla ja lujalla yhteisellä tahdolla voidaan saavuttaa. Ryttylän koirapuistohanke oli haastava, mutta antoisa. Me saimme siitä arvokasta kokemusta, tutustuimme uusiin ihmisiin, pääsimme vaikuttamaan ympäristöömme ja luomaan jotain, joka varmasti tuottaa iloa pitkään. Ennen kaikkea loimme yhteisöllisyyttä kyläläisillemme. Ryttylän koiranomistajilla on nyt konkreettinen linkki toisiinsa, ja siitä voi syntyä paljon muutakin, kuin vain koirapuisto.

Avajaispäivä

2.

Ryttylän koirapuiston avajaisia vietettiin lauantaina 15.10.2022, iloisissa tunnelmissa. Lokakuinen sää ei koiraihmisten tunnelmaa latistanut, vaan onneksemme paikalle saapui paljon iloisia ihmisiä vielä iloisempine koirineen.

Avajaisissa Jaettiin lapsille tikkareita, heijastimia, koirille herkkutikkuja ja koirankakkaroskis –tarroja. Lisäksi arvottiin kävijöiden kesken lahjakortti HauPair –koirahierojalle. Mika Iittilä oli grillaamassa makkaraa, ja 6. luokkalaiset möivät pullaa, jolla he keräsivät varoja 6.n luokan luokkaretkeä varten. Avajaispuheessa allekirjoittanut kiitteli Ryttylän kyläyhdistyksen puolesta Hausjärven kuntaa ja talkoolaisia tämän hienon puiston mahdollistamisesta. Lisäksi Jussi Pullinen julkisti puiston nimen; Pepin kulma.

Puiston nimi juontaa juurensa aikaan, jolloin alueella toimi vielä kioski. Kioskin pitäjällä oli koira, jolla oli tapana vaellella omine lupineen alueella ja käydä kioskilta hakemassa herkkuja. Koiran nimi oli Pepi.

Avajaistunnelmat välittyivät koiriinkin, jotka näyttivät irrottelevan huoletta uudessa puistossaan. Vaikka joku koira välillä vietiinkin “jäähylle”, kaikki tulivat enimmäkseen hyvin juttuun keskenään. Pepin kulma näytti mahdollistavan hienosti pienten koirien rauhallisen haistelun samalla, kun isommat koirat juoksivat ympärillä. Myös ihmisillä näkyi olleen mukavia kohtaamisia.

3.
4.
5.

Jatkosuunnitelmat

Ilmeisesti Pepin kulma on herättänyt kiinnostusta myös Ryttylän ulkopuolisissa koiraihmisissä. Puistoilijoita on tullut niin Riihimäeltä, kuin Oitistakin.

Koirapuistoa varten luotiin WhatsApp -ryhmä nimeltä Pepinkulman puistoilijat, jossa voi sopia tapaamisia Pepin kulmalle, tai keskustella puiston kehittämisestä. Ryhmässä on jo 40 jäsentä.

Alun perin ajateltiin, että tulevina vuosina puiston voisi jakaa pienille ja isoille koirille väliaidalla ja toisella käynti- ja huoltoportilla. Samalla voidaan pohtia muitakin kehitysideoita alueelle. Puistoa tehdessä syntyi idea päärynäpuistosta, joka toimisi eräänlaisena yhteisöpuutarhana. Päärynäpuita ei löydetty, mutta alueelle on istutettu luumupuita, kirsikkapuita, punainen viinimarja sekä alppiruusu. Alueen reunaan on tarkoitus tehdä istutusalue perennoja varten. Samalla pohdittiin, saisiko skeittipuistoa rajattua graffitiseinällä.

Talkoolaisista löytyy innokkaita kehittäjiä alueelle, kun vain tiedetään mitä kyläläiset eniten kaipaavat. Nyt vain rohkeasti ideoita kehiin!

Kuvatekstit E-LN

1. Yleiskuva koirapuistosta

2.Tervetuloa koirapuistoon.

3. Koira-asiakas tutkii puistoa

4. Meidän koirien puisto tämä

5. Koira-asiakas kuulolla

6. Koirapuiston näkymiä

6.

TEKSTI ja KUVAT

Pilvi Nurmi